Landelijk onderzoek naar kennis over vruchtbaarheid van start

Getty Images

Deze week, tijdens de Europese Week van de Vruchtbaarheid, wordt in Nederland de Nationale VruchtbaarheidsTest gelanceerd. Het doel van deze vragenlijst is zowel meer inzicht krijgen in het gedrag en kennisniveau van de Nederlander, als het gaat over vruchtbaarheid, en het delen van kennis hierover.

Iedere eerst week van november is het de Europese Week van de Vruchtbaarheid. Hierin wordt belicht dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om een kindje te krijgen. Dit jaar wordt deze themaweek alweer voor de 6e keer van 1 tot en met 7 november georganiseerd. Het brede thema vruchtbaarheidsproblemen en ongewenste kinderloosheid wordt voor het voetlicht gebracht, met dit jaar bijzondere aandacht voor 'De Man'.

Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend; ongeveer 1 op de 6 toekomstige ouders krijgt op dit moment te maken met een verminderde vruchtbaarheid. De Nationale VruchtbaarheidsTest is een initiatief van Ferring, in samenwerking met prof. dr. Annemieke Hoek, gynaecoloog en afdelingshoofd centrum voor Voorplantingsgeneeskunde UMCG en drs. Grada van den Dool, fertiliteitsarts Nij Linge, kinderwenscentrum. Deze vragenlijst wordt ook ondersteund door Freya, vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Naast biologische factoren dragen ook leefstijlfactoren en het feit dat vrouwen steeds later aan kinderen beginnen bij aan een verminderde vruchtbaarheid. De kennis over het moment van bevruchting is niet altijd paraat, waardoor mensen onnodig lang denken dat zwanger worden niet lukt. "In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen die al langer bezig zijn om zwanger te worden. Soms kunnen eenvoudige tips helpen om de kans op een zwangerschap te vergroten. In de Nationale Vruchtbaarheidstest wil ik deze kennis graag delen.’" aldus Grada van den Dool.

Wat weten toekomstige ouders over vruchtbaarheid? Middels een interactieve online kennistest op NationaleVruchtbaarheidsTest.nl - invullen kost je slechts 10 minuten - komen verschillende vragen en antwoorden over vruchtbaarheid aan bod. De resultaten zullen begin 2022 bekend worden gemaakt.

 

 

Auteur 
  • Franca van Dalen