Kun je allergisch zijn voor alleen eigeel?

Getty Images

Mijn vrouw is alleen allergisch voor eigeel, niet voor eiwit. Op GezondheidsNet lees ik dat eigeel ook eiwit bevat. Zijn dat dan andere eiwitten dan die in het wit van een ei zitten, want daar reageert ze niet op? Zijn die gebonden aan vetzuren?

Patrick

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Misschien is het goed om eerst iets meer uit te leggen over een voedselallergie. Bij een voedselallergie maakt ons afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Deze eiwitten worden ook wel allergenen genoemd.

Bij je echtgenote is er sprake van een allergie voor de eiwitten in kippenei. Het lichaam maakt antistoffen tegen de eiwitten in het kippenei, waardoor er een allergische reactie ontstaat wanneer zij eiwitten uit kippenei binnenkrijgt. Mensen met een kippenei-allergie reageren op alle eiwitten die in het kippenei aanwezig zijn. Je bent altijd allergisch voor het hele ei, want de eiwitten zitten zowel in het witte gedeelte als in de dooier.

Ook voedingsmiddelen waar kippenei in is verwerkt, veroorzaken een allergische reactie. Het maakt niet uit of er in het voedingsmiddel ook andere stoffen zijn verwerkt, zoals vetzuren.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.