Beren op de weg

Getty Images

Ik wil van alles, maar niets lukt echt. Ik verzin van alles en begin aan van alles, maar maak eigenlijk niks af. Ik bedenk ook allerlei redenen waarom het niet zou lukken en zie altijd wel beren op de weg. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Denk je dat het door faalangst komt?

Ilse

Ineke van Gent, psycholoog

Faalangst zou een reden kunnen zijn. Door niet echt door te zetten, zou je het eventuele falen kunnen vermijden. Heb je eerder in je leven te maken gehad met faalangst? Je kunt nagaan of je eerder te maken hebt gehad met een situatie waarin je een bepaalde taak moest volbrengen en je hierbij veel spaninning voelde. Bijvoorbeeld in de vorm van overmatig transpireren of een versnelde hartslag. Het hebben van een droge mond of een oppervlakkige ademhaling zijn ook signalen van spanning.

Een manier om met faalangst om te gaan, is om je gedragspatroon helder te maken. Te weten wat de 'triggers' zijn; wanneer je de behoefte voelt om te gaan vermijden. Hierna kun je een plan maken. In dit plan kun je gaan oefenen met het leren aangaan van situaties in plaats van deze vermijden. Kleine stapjes werken hierbij het beste. Ik zeg altijd beginnen bij het begin!

Stel dat je moeite hebt met spreken in het openbaar.Oefen dan met spreken in een klein vertrouwd groepje en bouw dit verder uit. Wanneer je namelijk op kleine schaal dingen leert aangaan, kun je dit doortrekken naar situaties die spannend of moeilijker zijn. Mocht je dit niet lukken, adviseer ik je om hulp in te schakelen van een coach of een psycholoog.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.