Online training helpt tegen faalangst

Getty Images

GRONINGEN - Vijf tot tien procent van de adolescenten heeft een sociale angststoornis. Onder jongeren is het een van de meest voorkomende psychische stoornissen. Een online training blijkt te kunnen helpen, met name bij faalangst.

Eva de Hullu en Esther Sportel, promovendi aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzochten faalangst en sociale angst bij adolescenten. Zij hebben dankzij gierende hormonen, veranderende sociale netwerken en een hoge prestatiedruk heel wat te verduren. Lang niet alle scholieren kunnen hier even goed mee omgaan. Sommige ontwikkelen een sociale angst of faalangst. Mensen die als scholier last hebben van een sociale angst, blijven er doorgaans last van houden.

​Online training
Van de ruim 1800 scholieren die meededen aan een screening op 25 scholen selecteerden de onderzoekers 240 scholieren die last hadden van faalangst of sociale angst. Zij kregen een online training, een cognitieve gedragstraining in een groep op school, of geen training.

​Positieve informatie
"Angstige mensen bekijken de wereld door een donkere bril. Ze richten hun aandacht vooral op bedreigende informatie in de omgeving. Zo kijken ze bijvoorbeeld veel eerder naar boze gezichten dan naar gewone gezichten. Bij de online training werden scholieren verleid om hun aandacht op positieve informatie te richten - dus op de neutrale of lachende gezichten - in computertaken waarbij ze zeer snel moesten reageren", zegt De Hullu.

Minder angstig
Wat opviel is dat scholieren na twee jaar gemiddeld veel minder angstig waren geworden. Ook de scholieren die geen training hadden gevolgd. Veel jongeren groeien over hun angsten heen. Vooral bij scholieren met faalangst was de online training effectief. Hiervan zou een hele groep scholieren kunnen profiteren, denken de onderzoeksters. Gezien de relatief lage kosten en omdat een training via internet veel laagdrempeliger is dan het zoeken van psychologische hulp.

Bron 
  • Rijksuniversiteit Groningen