Wat moet ik doen tegen nachtmerries?

Getty Images

Ik heb de laatste tijd erg last van nachtmerries. Ik ben nu drie nachten achter elkaar steeds wakker geworden. Ze worden met de dag erger! De dingen in mijn dromen zijn allemaal nooit in het echt gebeurd.
Ik weet niet meer wat ik moet doen, ik durf niet meer te gaan slapen...

Chantal

Ineke van Gent, psycholoog

Wat vervelend voor je dat je last hebt van deze nachtmerries. Nachtmerries kunnen levensecht aanvoelen, terwijl ze dat niet zijn. Je geeft aan dat dit nu drie nachten achter elkaar speelt. Is dit iets wat je vaker hebt meegemaakt in je leven? En kun je voor jezelf een mogelijke aanleiding zien voor deze nare dromen? Spelen er op dit moment misschien overdag dingen die je onrustig of angstig maken? Of heb je het heel erg druk?

Het zou wellicht goed zijn om hier voor jezelf naar te kijken en te zien of je deze vragen kan beantwoorden. Misschien kun je iets doen aan de aanleiding en de onrust die je ervaart. Houden de problemen echter aan, dan zou ik je willen adviseren om contact op te nemen met een therapeut of je huisarts.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.