Kunnen ouderen gerookte zalm beter mijden?

Gerookte zalm op een cracker met bieslookkaas
Getty Images

Is het echt zo dat ouderen beter geen voorverpakte gerookte zalm kunnen eten? We vroegen het Pascalle Stijger van het Voedingscentrum.

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige van het Voedingscentrum:

Gerookte zalm is een risicovol product. Dat wil zeggen dat het risico groter is dat er ziekteverwekkers in zitten zoals listeria. Deze ziekteverwekkers zijn niet met het blote oog te zien en kun je ook niet proeven of ruiken, maar ze kunnen wel een voedselinfectie veroorzaken. Ouderen kunnen zulke risicoproducten, waaronder gerookte zalm, beter niet eten. Als je ouder bent, is de kans namelijk groter dat je een voedselinfectie oploopt. Dit komt onder andere doordat de productie van maagzuur verandert met het ouder worden, waardoor er minder bacteriën in de maag worden gedood. Hierdoor komen meer bacteriën in de darmen terecht en is de kans op een voedselinfectie groter. Ook komt ondervoeding bij ouderen vaker voor, waardoor de weerstand afneemt. De gevolgen van een mogelijke voedselinfectie kunnen voor hen daarom ook ernstiger zijn.

En gebakken zalm?

Zalm die gebakken of gegrild is of zalm die mee wordt verwarmd in een gerecht kan wel veilig worden gegeten. Bij verhitting worden ziekteverwekkers zoals listeria namelijk gedood. Ook als je gerookte zalm door en door verhit, is het veilig om te eten. Daarbij blijft het altijd belangrijk om bederfelijke producten in de koelkast bij 4 °C te bewaren en ze tijdig op te eten.

Het is dus zeker niet nodig om vis helemaal te laten staan als je op leeftijd bent, mits je het dus goed verhit. In vis zitten visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.

Wat zijn nog meer risicoproducten?

Naast gerookte vis, zoals gerookte zalm of paling, zijn er nog een aantal andere risicoproducten die ouderen beter niet kunnen eten. Dat gaat om:

  • Rauwe dierlijke producten
    Vlees, kip, vis, schaal- en schelpdieren en eieren die goed verhit of doorbakken zijn kunnen wel veilig gegeten worden. Let op: ook sommige vleeswaren zijn rauw, zoals filet américain of ossenworst.
  • Rauwmelkse kazen en rauwe melk
    Of er rauwe melk in het product is verwerkt, staat vermeld op het etiket. In het Frans is dat 'au lait cru'. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en dus veilig.
  • Rauwe kiemgroente zoals taugé
    Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, kun je het veilig eten.

Wie moeten er nog meer opletten?

Niet alleen ouderen kunnen risicoproducten beter niet eten. Ook zwangeren, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand zijn extra gevoelig voor voedselinfecties. Voor deze groepen is het extra belangrijk om de producten hierboven niet te eten, of deze eerst door en door te verhitten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. 

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.