Waar kun je eieren het beste bewaren?

Getty Images

Eieren staan in de winkel buiten de koelkast. Dus thuis doe ik dat ook. Laatst vertelde iemand aan mij dat ze juist in de koelkast horen. Wat is nu waar?

Jip

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Eieren bewaar je het beste in de doos in de koelkast. Door de koude temperatuur houd je de eieren niet alleen langer vers, het remt ook de groei van bacteriën. Schadelijke bacteriën zoals salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans. Door de eieren in de doos te bewaren drogen ze minder snel uit.

De schaal beschermt het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil. Zo beschermt het tegen schadelijke bacteriën. Maar als het ei vochtig wordt, kunnen er sneller schadelijke bacteriën groeien. Het is dus van belang het ei zoveel mogelijk te beschermen tegen vocht.

Condensvorming

Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op. Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren treedt er minder condensvorming op en blijven de eieren uiteindelijk langer goed. Daarom wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de winkel ligt ook zoveel mogelijk gelijk gehouden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.