DNA-profiel nuttig bij bijwerkingen pillen?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: DNA-profiel nuttig bij bijwerkingen pillen?

Ik ben aan de elfde soort pil bezig tegen hoge bloeddruk. Elke keer moet ik stoppen wegens de vele bijwerkingen. Is een DNA-test verstandig?

Antwoord:

Onze genen bepalen voor een groot deel hoe het lichaam in elkaar zit. Niet alleen wat voor kleur haar je hebt, maar ook hoe hard de enzymen in je lever werken. Ieder mens heeft een hele set enzymen die allemaal andere medicijnen afbreken. Heb je snelwerkende enzymen, dan kan dit tot gevolg hebben dat een medicijn onvoldoende werkt en hoge doseringen nodig zijn. Ook zijn er mensen met enzymen die trager medicijnen afbreken. Medicijnen hebben dan juist een sterker effect en er kunnen eerder bijwerkingen optreden. Een DNA-profiel laat zien hoe actief de enzymen zijn. Zo’n onderzoek heeft alleen zin als iemand om onverklaarbare redenen niet (of juist heel sterk) op medicijnen reageert. Niet voor alle medicijnen is zo’n test bruikbaar. Bij hoge bloeddruk zijn er vaak voldoende andere middelen om uit te proberen. Als de problemen blijven, kunt u samen met uw arts uitzoeken of zo’n DNA-onderzoek kan helpen.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine