woensdag, 19 januari 2022

Hoge bloeddruk meest voorkomende aandoening

Hoge bloeddruk en migraine waren in 2007 de meest voorkomende langdurige aandoeningen in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoge bloeddruk treft vooral ouderen. Vrouwen hebben het meeste last van migraine. Mensen met een hoge bloeddruk zijn voor hun aandoening vaker in behandeling bij de huisarts of specialist dan mensen met migraine.

Meest voorkomende aandoening
Vorig jaar gaf 12 procent van de Nederlanders aan een hoge bloeddruk te hebben. Dat zijn bijna 2 miljoen mensen. Daarmee was dit de meest voorkomende langdurige aandoening. Bijna net zoveel mensen hadden migraine of regelmatig ernstige hoofdpijn.

Hoge bloeddruk komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Van de mannen van 65 jaar of ouder had 30 procent een hoge bloeddruk. Bij oudere vrouwen was dit zelfs 38 procent.

Zonder doktersrecept
Migraine of regelmatig ernstige hoofdpijn is een aandoening waar vooral vrouwen last van hebben. Een kwart van de vrouwen tussen de 25 en 44 jaar had hier mee te kampen.

Ruim vier van de vijf mensen met hoge bloeddruk zijn hiervoor in behandeling bij een huisarts of specialist. Onder mensen met migraine was dit slechts een kwart. Een reden daarvoor kan zijn dat er ook middelen tegen hoofdpijn zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn.

Trefwoorden:
Bron(nen):