Zoutvoorkeur ontstaat al bij baby's

Getty Images

BAARN - Sommige mensen strooien overal zout op. Op die manier krijgen ze veel te veel zout binnen. Nieuw onderzoek laat zien dat de voorkeur voor zout al in de kindertijd ontstaat.

Onderzoekers van het Amerikaanse Monell Chemical Senses Center kwamen tot de conclusie dat baby's van zes maanden oud meer plezier beleefden aan de smaak van zout, als zij al vaker crackers of cornflakes hadden gegeten. Dit zijn de meest gebruikelijke bronnen van zout voor baby's.

Blijvend

Het lijkt er op dat die voorkeur voor zout blijvend is. Kinderen op de peuterschool hebben een grotere voorkeur voor gezouten eten zoals chips, hot dogs en frietjes als zij als jong kind al blootgesteld werden aan zout. De kinderen die gedurende de eerste zes maanden alleen babyvoeding of fruit kregen, waren beduidend minder geïnteresseerd in zout.

Volgens onderzoekers reageren pasgeboren baby's niet op zout zoals zij dat doen op andere smaken als zoet en bitter. "Baby's zijn niet in staat om zout te detecteren of zij zijn simpelweg niet geïnteresseerd in de zoute smaak.", vertelt onderzoeker Leslie Stein. "Maar ergens tussen de 2 en 6 maanden beginnen zij de smaak van zout te registreren. En die ervaring beïnvloedt de voorkeur later in het leven."

Mogelijkheden
Door de blootstelling aan zout uit te stellen lijkt het dus mogelijk om de voorkeur voor zout te verminderen, zodat mensen minder zout eten. Volgens de onderzoekers is dat positief nieuws: een voedingspatroon met daarin teveel zout kan de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Hoewel het slechts een klein onderzoek betrof, met een aantal tekortkomingen, bieden deze resultaten interessante aanknopingspunten voor vervolgonderzoek.

Bron 
  • CNN