Cholesterolverlager ook voor veganist?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

vrouw in tuin
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: vanwege hoog cholesterol heb ik Rosuvastatine Teva voorgeschreven gekregen. Als veganist vraag ik me af: kan ik dit middel gebruiken?

In de bijsluiter staat welke ­stoffen in de tabletten zitten. Het hoofdbestanddeel is Rosuva­statine. Het zorgt ervoor dat het cholesterolgehalte in uw bloed omlaag gaat. Daarnaast zijn er hulpstoffen. Die zijn nodig om een stevige tablet te maken die netjes in de maag of darmen uit elkaar valt. In Rosuvastatine zit als hulpstof lactose, een suiker uit de melk van koeien en andere zoogdieren. ­Medicijnen met lactose zijn ­geschikt voor mensen van alle religies en voor vegetariërs, maar niet voor veganisten. Het is maar net hoe streng u in de leer bent om het middel om deze reden niet te willen slikken. Er zijn ­genoeg medicijnen die geen lactose bevatten. Uw apotheker kan helpen bij het vinden van een geschikt ­alternatief.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys


Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine