Hoeveel (cafeïnevrije) koffie kan ik drinken?

Getty Images

We hebben een koffiezetapparaat. Je gooit er de bonen in. De koffie wordt gemalen en je hebt je verse kopje koffie. Nu las ik dat niet-gefilterde koffie niet zo goed is vanwege cafestol. Is dat risico even groot als je cafeïnevrije koffie gebruikt? Ik drink gemiddeld acht kopjes koffie per dag.

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

In koffie zit inderdaad het stofje cafestol. Cafestol verhoogt het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergoot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. 

Mate van filteren

Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe minder cafestol erin zit. Het hangt van de filter van jouw apparaat af hoe hoog het cafestolgehalte is. In de tabel hieronder zie je in welke soorten koffie het cafestol gehalte het laagste is en hoeveel je het best van elk soort per dag kunt drinken.

Koffieautomaat

Gehalte cafestol

Maximaal per dag

Automaat met een papieren filter 

Laagst  

+/- 4 kopjes*  

Automaat met een metalen of nylon filter 

Matig 

2-3 kopjes 

Automaat met vloeibaar koffieconcentraat of gevriesdroogd poeder 

Laagst  

+/- 4 kopjes*  

 

 

 

Zelf zetten

 

 

Koffie gezet met een papieren filter 

Laagst  

+/- 4 kopjes*  

Koffie van koffiepads 

Laagst  

+/- 4 kopjes*  

Oploskoffie 

Laagst  

+/- 4 kopjes*  

Koffie gezet met een percolator  

Laagst 

+/- 4 kopjes*  

Espresso  

Matig 

2-3 kopjes

Koffie van cups   

Matig 

2-3 kopjes

Koffie gezet met een cafetière 

Hoog 

1 kopje

Kookkoffie 

Hoogst 

Drink deze koffie niet 

* Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer vier kopjes koffie per dag. Voor kinderen, jongeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden andere adviezen.

Cafeïnevrije koffie

Cafestol zit ook in cafeïnevrije koffie. Bij koffie met een matig of hoog gehalte cafestol geldt daarom gewoon het maximum per dag. Bijvoorbeeld: voor cafeïnevrije koffie uit een automaat met metalen filter geldt het maximum van 2-3 kopjes. Maar hoe zit dat dan als je koffie drinkt met een laag cafestolgehalte, zoals gezet met een papieren filter? Het maximum van vier kopjes is gebaseerd op de cafeïne, dus als je cafeïnevrije koffie drinkt kun je best meer dan vier kopjes koffie nemen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.