Is een meergranen croissant gezonder dan een gewone croissant?

Beide rijk aan verzadigde vetten

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is een meergranen croissant gezonder dan een gewone roomboter croissant?

Het antwoord zal je misschien tegenvallen, want een croissant blijft gemaakt van deeg rijk aan verzadigde vetten. Verzadigd vet verhoogt je ‘slechte’ LDL-cholesterol, wat weer de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Het eten van verzadigde vetten is niet te voorkomen, omdat elke soort vet altijd uit een combinatie van verschillende soorten verzadigde en onverzadigde vetten bestaat. Wel wordt door voedingsdeskundigen, wetenschappers en het Voedingscentrum aangeraden om bewerkte producten rijk aan verzadigde vetten, zoals croissants, zo veel mogelijk te laten staan.

Weinig verschil met meerzaden croissants

Van meergranen of meerzaden croissants verwacht je misschien dat er meer vezels in zitten. Dat is helaas niet altijd het geval. Vaak bevatten roomboter croissants net zoveel vezels als meerzaden croissants. Bij sommige soorten bevat de roomboter croissant zelfs meer voedingsvezels. Waar een meerzaden croissant gemiddeld 2,3 gram voedingsvezels per 100 gram bevat, geldt voor een roomboter croissant dat hier vaak 2,3 of 2,4 gram voedingsvezels per 100 gram in zitten – afhankelijk van de croissant natuurlijk.

Meergranen of meerzaden croissants?

Meergranen croissants, niet te verwarren met meerzaden dus, bevatten verschillende soorten granen, maar kunnen nog steeds van wit bloem worden gemaakt. Door de verschillende toegevoegde granen, zoals spelt, rogge en tarwe, bevatten meergranen croissants vaak meer vezels. Denk hierbij aan gemiddeld 3,8 gram vezels per 100 gram. Een croissant weegt ongeveer 80 gram.

Het aantal vetten ligt ook wat lager dan bij roomboter croissants: dit is zo’n 19 gram vet waarvan ongeveer 11 gram verzadigd per 100 gram voor een meergranen croissant. Bij een roomboter croissant kom je al snel bij 25 gram vet waarvan 17 gram verzadigd per 100 gram. Het verschil tussen meerzaden en meergranen croissants is op het gebied van vetten minimaal: meergranen croissants bevatten zo’n 21 gram vet waarvan 12 gram verzadigd per 100 gram. Qua calorieën verschillen de twee ook niet zoveel: een meerzaden croissant bevat gemiddeld 292 per croissant van 80 gram, de meergranen 290 kcal per stuk. Voor een roomboter croissant is dat wel iets meer, namelijk ongeveer 340 kcal per stuk.

De beste keuze

Er zit dus verschil tussen meerzaden, meergranen en roomboter croissants, al is dat verschil niet altijd even groot. Een meergranen croissant bevat meer vezels, minder verzadigde vetten en minder calorieën dan de rest, maar het blijft een product waarvan wordt aangeraden om het niet dagelijks te eten. Een gezondere keuze op het gebied van brood zou een volkoren boterham zijn vanwege de voedingsvezels, vitamines en mineralen die het bevat. Het eten van volkorenproducten verlaagt het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer een croissant kunt eten: als je regelmatig vezelrijke producten als groente, fruit, noten en peulvruchten op het menu zet, kun je best af en toe een croissantje nemen bij de brunch.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum