'Ook op jongere leeftijd is cholesterol belangrijk'

Getty Images

Een licht verhoogd cholesterol bij mensen tussen de 35 en 55 jaar vergroot de kans op een hartziekten significant. Dat blijkt uit onderzoek aan het Duke University Medical Center.

Voor elke tien jaar dat iemand een licht verhoogd cholesterol heeft tussen de 35 en 55 jaar neemt het risico op hartziekten met bijna 40 procent toe. Het is volgens de onderzoekers daarom heel belangrijk om je cholesterolgehalte goed in de gaten te houden. Zij volgden voor het onderzoek bijna 1500 personen.

Leefstijl

"Hoewel niet iedereen met een verhoogd cholesterol meteen medicijnen nodig heeft, zijn veel mensen wel gebaat bij veranderingen van het eet- en beweegpatroon", vertelt hoofonderzoeker Ann Marie Navar-Boggan. "Wat we onze bloedvaten aandoen op 20, 30 en 40-jarige leeftijd legt de basis voor ziekte op latere leeftijd. Als we wachten tot we 50 of 60 jaar zijn met goed voor ons hart te zorgen, ben je misschien al wel te laat."

Teveel cholesterol in het bloed kan leiden tot het vetophopingen op de wanden van de bloedvaten, waardoor de bloedstroom naar je hart, hersenen en lichaam wordt beperkt. Met uiteindelijk pijn op de borst of een hartaanval als resultaat.

Onderzoek

Voor de studie werden 1478 gezonde volwassenen gedurende langere tijd gevolgd. Op 55-jarige leeftijd had bijna 20 procent van de deelnemers minstens tien jaar blootstelling aan een verhoogd cholesterol. De 15 jaar daarna was de kans op een hartziekten 16,5 procent. Bijna vier keer zo hoog als het risico op een hartziekten bij de deelnemers zonder een verhoogd cholesterol.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Circulation.

Bron 
  • BBC