Welke vetzuren verlagen bloeddruk en cholesterol?

Getty Images

Omdat mijn LDL-cholesterol elk jaar telkens wat hoger wordt, probeer ik minstens één keer per week vette vis te eten. Ook smeer ik mijn brood (4 sneetjes) met Becel Light met toegevoegd omega 3 en 6. Nu lees ik op de site van het Voedingscentrum dat vier gram per dag EPA en DHA de bloeddruk verlaagt (waar ik ook op moet letten), maar dat twee gram DHA het LDL-cholesterol weer verhoogt. Welk advies kunt u mij hierover geven, ik zie uw antwoord met veel belangstelling tegemoet.

Helma

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Vetrijke producten bevatten een combinatie van verschillende vetzuren. Sommige voedingsmiddelen bevatten meer verzadigde vetzuren (bijvoorbeeld boter en harde margarines), anderen bevatten meer onverzadigde vetzuren (bijvoorbeeld zachte margarines en de meeste plantaardige oliën).

Onverzadigde vetzuren

Het vervangen van voedingsmiddelen met veel verzadigde vetzuren door voedingsmiddelen met veel onverzadigde vetzuren verlaagt het LDL-cholesterol en de kans op hart- en vaatziekten. We adviseren om boter, harde margarine en harde bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarines, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.

Omega 3 en omega 6

Omega 3 en omega 6 zijn onverzadigde vetzuren. De keuze voor halvarine met toegevoegd omega-3 en omega-6 is dus een goede keuze. Omega-3 in margarine of halvarine kan afkomstig zijn van visolie, maar kan ook alfa-linoleenzuur (ALA) zijn. Dit staat bij de ingrediëntendeclaratie op de verpakking vermeld.

1 keer per week vette vis

Het eten van vis verlaagt het risico op sterfte aan hart- en vaatziekten en op een beroerte. Wij adviseren om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals haring of zalm. Met dit advies wordt ook voldaan aan het advies van de Gezondheidsraad om 200 mg omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen.

Deze adviezen gelden voor zowel gezonde mensen als voor mensen die op hun cholesterol of bloeddruk willen letten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.