Vier op de tien Nederlanders voelen zich eenzaam

Eenzaamheid blijft sterk groeiend probleem

Man kijkt uit het raam
Getty Images

Meer dan vier op de tien Nederlanders boven de 15 jaar voelden zich vorig jaar eenzaam. Dat zijn er meer dan in 2019, toen ongeveer een derde last had van eenzame gevoelens. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de resultaten uit een enquête onder zevenduizend Nederlanders.

Het nieuws valt samen met de start van de Week van de Eenzaamheid, die nog tot en met 6 oktober duurt. Het zijn vooral alleenstaande ouders en alleenstaanden die eenzaamheid ervaren. Kinderen die bij hun ouders wonen, ongeacht hun leeftijd, voelden zich vorig jaar vaker sterk eenzaam. Ook partners zonder kinderen zijn vaker eenzaam dan twee jaar geleden.

Emotioneel eenzaam

Jongeren geven vaker aan zich ‘emotioneel eenzaam’ te voelen. Dit houdt in dat zij zich in de steek gelaten voelen of een hechte band met anderen missen. Het CBS maakt hierbij een onderscheid tussen emotionele eenzaamheid en ‘sociale eenzaamheid’, een vorm van eenzaamheid waarbij je behoefte hebt aan meer sociaal contact.

Twee jaar eerder waren het vooral de 75-plussers die sterk emotioneel eenzaam waren. Uit ander onderzoek van het CBS bleek al eerder dat jongeren tussen de 18 en 25 jaar aangaven zich tijdens de coronaperiode eenzamer te voelen dan daarvoor.

Pandemie speelde een rol

Eenzaamheid is al jaren een sterk groeiend probleem. Hoewel in het rapport niet te lezen is waarom de ondervraagde Nederlanders zich eenzamer voelen, heeft de coronapandemie volgens CBS-socioloog Tanja Traag vrijwel zeker een rol hierin gespeeld. Vooral jongeren en alleenstaande ouderen hadden het mentaal zwaar vanwege de sociale beperkingen die destijds werden opgelegd.

Eenzaamheid bestrijden

Woensdag maakte staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid bekend dat het kabinet de komende jaren 40 miljoen euro extra beschikbaar stelt om eenzaamheid in de samenleving te bestrijden. Aan de Tweede Kamer schrijft hij: "Het gevoel 'erbij te horen' en 'ertoe te doen' is voor ieder mens een basisbehoefte.” Een klein gebaar kan al een verschil maken, vindt de staatssecretaris.

Auteur 
  • Miriam Groot
Bron 
  • NOS