Wandelen helpt bij behandeling depressie

Getty Images

BAARN - Een stevige wandeling kan een belangrijke rol spelen in de behandeling tegen depressie. Dat stellen Schotse wetenschappers van de University of Stirling.

Uit eerdere studies bleek al dat zware lichamelijke inspanning kan helpen symptomen van depressie te verlichten, maar tot nu toe was het effect van minder inspannende activiteiten onduidelijk.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Mental Health and Physical Activity, laat zien dat wandelen een 'groot effect' heeft op depressies.

Depressie
Eén op de 10 mensen krijgt op een bepaald punt in het leven te maken met een depressie. De aandoening kan behandeld worden met medicijnen, maar bij milde symptomen wordt door artsen ook vaak beweging voorgeschreven.

Voor hun onderzoek bestudeerden de wetenschappers de onderzoeksresultaten van acht studies en in totaal 341 mensen. Daaruit concludeerden ze dat wandelen een effectieve interventie voor depressie is. Vergelijkbaar met andere, meer intensieve vormen van lichaamsbeweging.

Volgens de onderzoekers heeft wandelen het voordeel dat het eenvoudig door iedereen gedaan kan worden. Ook zijn er geen kosten aan verbonden en is het relatief simpel voor mensen te integreren in het dagelijks leven.

Wel waarschuwen ze dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden. Er zijn nog steeds vragen over hoe lang, hoe snel en of binnen en buiten wandelen even effectief zijn.

Auteur 
Bron 
  • BBC