maandag, 21 juni 2021

'Anorexia deels genetisch bepaald'

Het krijgen van de eetstoornis anorexia nervosa blijkt deels genetisch bepaald te zijn. Personen bij wie anorexia in de familie voorkomt, hebben twaalf keer meer kans om de eetstoornis te ontwikkelen dan andere mensen. Dat blijkt uit een al tien jaar lopend onderzoek van de Amerikaan Craig Johnson, die met anorexiapatiënten werkt.

"De genen laden het pistool, de omgeving haalt de trekker over," zegt Johnson in Novum Nieuws. De afgelopen veertig jaar is er vooral veel aandacht besteed aan hoe de maatschappij bijdraagt aan het krijgen van eetstoornissen. Volgens Johnson zorgen vooral diëten en trainingsprogramma's voor de eetstoornis.

Anorexia nervosa betekent letterlijk 'gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken'. Maar dat is eigenlijk misleidend, omdat anorexiapatiënten geen gebrek aan eetlust hebben, maar juist doelbewust proberen hun eetlust en hongergevoel te onderdrukken. Alles wat te maken heeft met eten, gewicht en lichaamsomvang is een obsessie voor ze. Anorexia komt vaak voor bij jonge vrouwen.