Heeft mijn dochter een eetstoornis?

Getty Images

Mijn dochter van 13 doet steeds moeilijk met eten. Het ontbijt doet ze liever op school en met het avondeten eet ze ontzettend weinig. Ik ben bang dat ze een eetprobleem aan het ontwikkelen is. Hoe kan ik haar helpen?

Trudy

Ineke van Gent, psycholoog

Wat je omschrijft klinkt inderdaad als een (ontwikkeling van) een eetprobleem. Zijn er ook andere signalen die ze afgeeft bijvoorbeeld minder afspreken met vriendinnen of steeds meer op haar kamer terugtrekken? Mijn advies is om je zorgen met haar te bespreken. Zeg wat je ziet gebeuren en stel open vragen. Zo zou je kunnen vragen hoe het met haar gaat, wat haar zoal bezighoudt, hoe ze in haar vel zit en hoe het op school gaat. Misschien is het eetgedrag een noodsignaal wat ze afgeeft en vindt ze het fijn dat ze hierin gezien wordt.

Hiernaast is vaak het eetprobleem een symptoom van een onderliggend probleem. Het is belangrijk dat duidelijk wordt wat er aan de hand is, wat maakt dat het minder of weinig eten "nodig" is?  Hierbij is vaak professionele hulp nodig. Mijn advies is om ook dit bespreekbaar te maken.

De huisarts speelt hierbij een belangrijke rol. Deze kan doorverwijzen naar verschillende vormen van hulpverlening, zoals ambulante hulp in de vorm van (wekelijkse) individuele of groepsgesprekken of indien nodig een opname in een eetkliniek. Via internet zijn er ook verschillende vormen van hulpverlening te vinden variërend van hulp door lotgenoten of ervaringsdeskundigen als professionals.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.