Heb ik een erectiestoornis?

Getty Images

Ik ben 22 jaar en sinds een paar weken maak ik mij ernstige zorgen over of ik een erectiestoornis heb. Ik heb al een maand of acht soms te maken met het niet stijf kunnen houden van mijn penis tijdens de seks, maar sinds een maand heb ik geen ochtenderecties meer.
Nu woon ik in het buitenland en weet niet hoe deze kwestie bij een arts hier voor te leggen, ook door de taal barrière. Daarom leg ik dit probleem graag eerst voor aan een Nederlandse specialist. Weet je wat dit kan zijn?

Jorik

Henriëtte Schoones, seksuoloog

In je mail schrijf je dat je soms te maken hebt met het niet stijf kunnen houden van je penis. Dat betekent dat je af en toe wel een erectie hebt en ook een erectie kunt behouden. In dat geval liggen er geen lichamelijke oorzaken aan ten grondslag.

Alleen wanneer je onder alle omstandigheden, gedurende enkele weken, geen erectie kunt krijgen, dus niet bij soloseks, geen ochtend- en nachtelijke erecties meer hebt en geen erecties meer bij je partner kunt krijgen, zou de oorzaak van lichamelijke aard kunnen zijn.

Ik denk dat de oorzaak bij jou meer van psychische aard is omdat je wel een erectie krijgt maar dat het gaat om het behouden van de erectie. Misschien heb je tijdens het vrijen last van blokkerende gedachten zoals "als ie maar stijf blijft" of "als het nu maar lukt" enzovoorts.

Voor seks heb je seksueel, stimulerende gedachten nodig en geen faalangst gedachten. Ik hoop dat ik je hiermee gerustgesteld heb.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.