Komen problemen met klaarkomen vaak voor?

Getty Images

Als ik masturbeer, heb ik geen problemen met klaarkomen. Maar als ik met mijn vriendin vrij, gaat het lastig. Zelf denk ik dat het iets te maken heeft met het opbouwen van spanning. Ik heb namelijk gemerkt dat als ik masturbeer dat er in de prostaat (denk ik) een druk wordt op gebouwd die vrijkomt bij een orgasme. Als we bezig zijn met het voorspel bouwt dit zich ook op, maar soms valt die druk weg en wordt mijn penis weer slap. Komt dit veel voor? En wat kan ik eraan doen?

Sam

Henriette Schoones, seksuoloog/relatietherapeut:

Het probleem wat je beschrijft komt regelmatig voor. Ik denk dat je een specifiek masturbatiepatroon hebt opgebouwd waarbij je alleen op die manier kan klaarkomen. Je schrijft dat er in de prostaat een spanning wordt opgebouwd die vrijkomt bij het orgasme maar ik denk dat dit niet de prostaat is maar dat dit de bekkenbodemspieren zijn.

Je zou meer kunnen experimenteren om op andere manieren te leren masturberen en anders gestimuleerd te worden, waarbij je onder andere meer wrijving voelt bij penetratie.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.