Vrij verkrijgbare pijnstillers vaak onveilig gebruikt

Getty Images

Minstens 333.000 Nederlanders gaan onveilig om met vrij verkrijgbare pijnstillers als diclofenac, ibuprofen en naproxen. Ze gebruiken bijvoorbeeld meer dan de dagelijks toegestane hoeveelheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

NSAID’s zijn al geruime tijd zonder recept verkrijgbaar. Onveilig gebruik van deze pijnstillers verhoogt de kans op onder andere maagbloedingen, hartproblemen en schade aan de nieren. Ze vormen een extra risico voor onder andere ouderen, mensen die eerder maag-, of hartproblemen hebben gehad en mensen die bloedverdunners gebruiken. Mensen uit dergelijke risicogroepen wordt geadviseerd om de pijnstillers niet te gebruiken zonder overleg met een arts.

Zonder recept

Bijna één op de drie mensen gebruikt één of meerdere soorten NSAID’s zonder recept. Bijna één op de tien personen neemt meer in dan de dagelijks aanbevolen maximum dosering. "Als we dat omrekenen naar de gehele Nederlandse bevolking gaat het om zo’n 333.000 mensen", zegt onderzoekster Aafke Koffeman. Ze slikken de pillen voornamelijk tegen hoofdpijn, pijn aan spieren en gewrichten en menstruatiepijn.

Complicaties

Opvallend is dat de pijnstillers ook gebruikt worden door mensen die een groot risico lopen op ernstige complicaties. Zo’n 13 procent van hen gebruikt ze en 3 procent slikt meer dan de maximum aanbevolen dosis. Koffeman: "Hoewel deze mensen aandoeningen hebben waardoor ze vaker in contact komen met dokters en apothekers, zijn ze kennelijk onvoldoende op de hoogte van de risico’s van deze pijnstillers. Gezien deze cijfers is het de vraag of het wel goed is dat deze medicijnen in Nederland vrij verkrijgbaar zijn".

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of General Practice.

Bron 
  • Erasmus MC