zondag, 28 november 2021

Boekrecensie: Eet meer!

100 procent goeroevrij

Er is een nieuwe leefstijlbijbel op de markt: 'Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond'. Met zeventig recepten, veertien dagmenu's en een schat aan informatie om op gewicht te blijven en je energiek te voelen.

Eet meer! is niet voor niets de titel van dit boek. Diëtist Karine Hoenderdos is van mening dat je juist door meer te eten gezond, op gewicht en energiek blijft (of wordt). Hierbij gaat ze er wel vanuit dat je meer gaat eten op de PuurGezonde manier. Met de tips, recepten en dagmenu's in Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond schakel je om naar een eetpatroon dat puur en natuurlijk is, op een manier die bij je past. En intussen geniet je volop van heerlijke smoothies, snelle lunchsalades, zelfgebakken taart en alle andere lekkere recepten.

Nuchtere kijk op voeding

Het voorwoord van Eet meer! werd geschreven door professor Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsteram. "Eet meer! is een welkome aanvulling op de steeds groter groeiende stapel boeken over gezonde voeding. Maar in veel van die andere boeken gaat het vooral over wat je wel en niet moet eten, maar niet hóe. Wat dit boek anders en prettig maakt, is dat het is geschreven door een zeer ervaren diëtist met een nuchtere en vooral praktische kijk op voedsel en voeding."

100 procent goeroevrij

Die praktische kijk op voeding komt in het boek zeker tot uiting. Hoenderdos is verfrissend, soms provocatief - zo gaat ze af en toe tegen de adviezen van het Voedingscentrum of de Gezondheidsraad in - maar de suggesties zijn altijd onderbouwd en verantwoord. Volgens haar heb je het sterkste middel voor je gezondheid zelf in handen. Het boek is dan ook 100 procent 'goeroevrij'. Want - zo meent Hoenderdos - zelf ben je je beste goeroe. En als dat betekent dat je structureel je ontbijt overslaat, dan moet dat maar. Het boek kent geen verboden producten of strakke regimes. Het is een manier van eten die past in deze tijd. Gebaseerd op wetenschap én op ervaring.

Geen pakjes en zakjes

De indeling van Eet meer! is logisch. Het gaat in op de kracht van voeding, waarom we meer zouden moeten eten, wat echte variatie is en hoe je zelf - zonder pakjes en zakjes - een smaakvolle maaltijd op tafel zet. De hoofdstukken zijn gelardeerd met recepten, bijvoorbeeld met eieren, peulvruchten of groenten. Toch kun je het boek rustig diagonaal of achterstevoren lezen. Zelfs als je alleen de kaders, tips of recepten leest, krijg je al een goede indruk van wat PuurGezond eten is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de PuurGezond Piramide, met als belangrijkste lagen beweging, vocht, groente en fruit.

Hoge nutriëntendichtheid

Wanneer je eet volgens de richtlijnen in dit boek is het zeker geen honger lijden en afzien. Het zijn ruime, vullende porties. Fijn is dat er ook bij verteld wordt hoe je dat precies moet doen. Want hoe pas je 300 of 400 gram groenten in je dagelijkse routine? De voeding die Hoenderdos adviseert bestaat vooral uit producten met een hoge nutriëntendichtheid. Dit betekent dat het aantal voedingsstoffen (zoals eiwit en vitamines) per kilocalorie hoog is. De geadviseerde producten leveren een grote bijdrage aan je behoefte aan voedingsstoffen. Denk aan fruit en groenten, maar ook aan noten en zaden.

Dooreetfactor

Zoals gezegd staat bewegen in de piramide op een prominente plek. Bewegen is immers enorm belangrijk. Het versterkt de botten en spieren, verhoogt de stofwisseling en verbetert je humeur, conditie en nachtrust. Hoenderdos' advies: beweeg minstens een uur per dag. Naast het nut van bewegen, gaat Hoenderdos ook in op andere voedingsgerelateerde zaken. Ze legt uit wat de 'dooreetfactor' is en hoe je het Pavlov-experiment op jezelf kunt toepassen met bijvoorbeeld chips. Je leert jezelf al lezende aardig kennen.

Dagmenu's

Eet meer!Het gaat in dit boek niet alleen om lekker en gezond maar ook om duurzaamheid. Zo komt ook het verkleinen van je voetafdruk aan bod. Aan het eind van het boek vind je veertien dagmenu's. Niet om klakkeloos te volgen, maar om je een indruk te geven van hoe gezond eten eruit kan zien. Het is pure inspiratie, gecompleteerd met recepten. Zo leert Hoenderdos je gezonde keuzes te maken en een manier van eten te ontwikkelen die niet alleen bij je past, maar nog lekker is ook. De 88 tips voor een PuurGezond leven en de handige receptenindex aan het einde, maken dit boek echt af.

Voorproefje

Zoals gezegd bevat Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond meer dan zeventig heerlijke recepten. GezondheidsNet selecteerde er drie:

Karine Hoenderdos is diëtist en journalist. Ze is mede-oprichter van Puurgezond.nl en schrijft voor diverse bladen en sites. Eerder schreef zij PuurGezond! Slank in 8 stappen en Samen eten. Gezond eten voor zieke kinderen.