Waarom komkommer gezonder is dan je denkt

Meer dan alleen maar water

Getty Images

Het is een van de populairste en meest gegeten groente in Nederland: de komkommer. En dat is ook niet zo vreemd, want dankzij zijn neutrale smaak kun je komkommer eigenlijk overal bij eten. Veel mensen denken dat deze langwerpige groente niet echt gezond is, maar dat is onterecht.

De komkommer behoort tot de familie van de meloen en de courgette. De vruchtgroente groeit aan een klimplant met grote bladeren; aan een stengel kunnen tientallen komkommers groeien. Bij het oogsten zijn ze nog donkergroen, maar tijdens het rijpen wordt de komkommer langzaam lichter.

Rauw en extra

De meeste mensen eten de komkommer rauw en als extra groente: bijvoorbeeld als salade bij de warme maaltijd, een paar plakjes op een broodje of tussendoor een stuk uit het vuistje. Wist je dat je komkommer ook heel goed kunt stoven, bakken of koken? Houd bij het koken een maximum van 10 minuten aan.

Een komkommer hoeft niet geschild te worden. Wassen is wel belangrijk. Net als het verwijderen van de uiteindes.

Koel bewaren

Let erop dat je, als je een komkommer koopt, kiest voor een exemplaar dat stevig aanvoelt en een gave, glanzende schil heeft. Bewaar hem op een koele plaats, bij voorkeur 12 graden Celsius dus buiten de koelkast. Hij blijft dan minstens een week goed. Bij te lage temperatuur verstoor je namelijk de verdere rijping. Ook wordt de komkommer snotterig van kou.

Het verpakken van de vruchtgroente in folie voorkomt uitdroging. Gekookte komkommer kun je invriezen; rauwe is hiervoor minder geschikt.

Gezond of niet?

In 100 gram komkommer zit ongeveer 97 gram water, dus je zou misschien denken dat het niet per se heel gezond is. Toch bevat komkommer net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en juist weinig kilocalorieën. Zo is komkommer een goede bron van B-vitamines, maar je vindt er ook andere vitaminen en mineralen in. Eet daarvoor wel ook de schil op.

Dankzij al het vocht hydrateert komkommer het lichaam. Datzelfde vocht kan ook verkoelend werken, bijvoorbeeld bij een verbrande huid of opgezwollen ogen.

Verder wordt er gezegd dat komkommer helpt tegen een slechte adem als je een schijfje gedurende 30 seconden tegen je gehemelte drukt. Ook zijn er aanwijzingen dat bepaalde stoffen in de komkommer zouden helpen tegen kanker en bij diabetes, een verhoogd cholesterol of bloeddruk en klachten aan de spijsvertering. Daarnaast zou het de gezondheid van de gewrichten bevorderen. Voor al deze effecten is echter onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing. 

Snackgroente

Een ding is zeker: komkommer is de ideale snackgroente. Niet alleen omdat het weinig kilocalorieën bevat, maar ook omdat je er flink mee kunt variëren.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Groenten Fruit Bureau