Complicaties na hartoperatie vaak te voorkomen

Getty Images

Met een simpel programma kunnen verpleegkundigen complicaties voorkomen bij oudere patiënten na een openhartoperatie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Roelof Ettema, onderzoeker aan Hogeschool Utrecht en het UMC Utrecht.

Door betere operatie- en anesthesietechnieken komen steeds meer oudere en ziekere patiënten in aanmerking voor een openhartoperatie. Hoewel zij in regel zo’n operatie goed doorstaan, ontwikkelen ze vaker complicaties. Bijvoorbeeld verwardheid, depressie, doorligwonden of een infectie. Dit leidt vaak tot een langer ziekenhuisverblijf en een lagere kwaliteit van leven.

Ettema onderzocht zeventig oudere openhartoperatiepatiënten in drie ziekenhuizen: het St. Antonius in Nieuwegein, de Isala klinieken in Zwolle en het UMC Utrecht. Hij bracht in beeld hoe voorkomen kan worden dat een patiënt in de problemen komt. Zo verkleint de kans op infecties als patiënten uitadem- en hoestoefeningen doen.

Gerichte voorlichting
Om complicaties tegen te gaan ontwikkelde de onderzoeker het PREDOCS-programma. Hierin geeft een verpleegkundige gerichte voorlichting aan oudere patiënten over de ziekenhuisopname. Hij of zij identificeert patiënten met een verhoogd risico op plotselinge verwardheid (delirium), somberheid, een doorligwond of een infectie na de operatie. Ook informeert de verpleegkundige waar nodig patiënten met een verhoogd risico over hoe ze voorafgaand aan de ziekenhuisopname hun eigen complicatierisico kunnen verminderen.

De komende tijd starten in de drie deelnemende ziekenhuizen pilots met het PREDOCS-programma.

Bron 
  • UMC Utrecht