zaterdag, 21 mei 2022

'Walnoten goed voor bloedvaten'

Walnoten en walnotenolie kunnen het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Deze gezonde krachten zijn niet alleen te danken aan verlaging van het cholesterol.

Dat stellen onderzoekers van de Penn State University, Tufts University en University of Pennsylvania. "Dat walnoten gezond zijn voor het hart wisten we al: ze hebben een positieve invloed op het cholesterol", aldus onderzoeker Penny Kris-Etherton. "Tot nu toe was het echter onduidelijk wel onderdeel van de walnoot dit effect bewerkstelligde. Nu begrijpen we pas echt goed hoe walnoten en walnotenolie de gezondheid van het hart verbeteren."

Onderzoek
In het onderzoek kregen 15 deelnemers met een verhoogd cholesterol 85 gram hele walnoten, 6 gram walnotenvel, 34 gram ontvet nootmengsel en 51 gram walnotenolie in vier verschillende experimenten. Het onderzoeksteam keek naar verschillende processen in het lichaam voor de 'behandeling' en 30 minuten, 1 uur, 2 uur, 4 uur en 6 uur na afloop.

Uit de resultaten bleek dat eenmalig olie een positief effect had op de gezondheid van de bloedvaten. De hele walnoten verbeterden het HLD; het goede cholesterol. Volgens de onderzoekers bevatten walnoten alfa-linoleenzuur, gamma-tocoferol en fytosterolen: dit verklaart mogelijk het positieve effect op de bloedvaten.

Voeding
"Ons onderzoek laat zien dat simpele veranderingen in het voedingspatroon het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen", vertelt Kris-Etherton. "Vervolgonderzoek moet uitwijzen welke mechanismen betrokken zijn bij de verkleining van de kans." Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Nutrition.

Bron(nen):