maandag, 17 februari 2020

Wat we tot nu toe weten over het nieuwe coronavirus

Mysterieus longvirus verspreidt zich in China

In de stad Wuhan in China is een uitbraak van een nieuw coronavirus. Wat is dit voor virus? Wat zijn de ziekteverschijnselen?

Laatste update: 13-02-2020 om 8:55

Sinds vorige maand verspreidt een mysterieus virus zich door China. Tot nu toe zijn er bijna 48.206 mensen besmet geraakt met het virus. Van alle patiënten zijn er 1310 personen overleden. Het is een nieuwe variant van het coronavirus, ook wel Covid-19 genoemd. Veel is er nog onduidelijk. Wat weten we wel?

Wat voor virus is het?

Het virus is een nieuwe variant van het zogenoemde coronavirus en is verwant aan het SARS- en MERS-virus. De symptomen die in een vroeg stadium voorkomen, lijken op die van een verkoudheid: longklachten en kortademig. Ook kan er koorts optreden. In ernstige gevallen kan het leiden tot longontsteking, nierfalen en is het dodelijk.

Het virus werd voor het eerst ontdekt in december 2019 op een markt in de miljoenenstad Wuhan waar vissen, vogels en andere dieren werden verkocht. Inmiddels is het op andere plekken in China, onder andere in Peking en Hongkong, gesignaleerd. En ook in Japan, Thailand, Zuid-Korea, de Filipijnen, de Verenigde Staten, Groot Britannië, Frankrijk, Duitsland en België

Is het virus besmettelijk?

De Chinese autoriteiten maakten op maandag 20 januari bekend dat het coronavirus overdraagbaar is van mens op mens, maar erkennen dat zij nog niet precies in beeld hebben hoe het virus zich ontwikkelt. Volgens het RIVM lijkt de ziekte, met wat er nu bekend is, niet heel besmettelijk. In China zijn niet heel veel familieleden van patiënten ziek geworden. Daarom lijkt het er op dat de ziekte niet makkelijk van mens op mens overdraagbaar is. De WHO en Chinese overheid brengen de situatie momenteel in kaart. De komende tijd zal er meer duidelijk worden over de besmettelijkheid. Tot die tijd zijn landen heel alert.

Internationale noodsituatie

Er is op 31 januari na een eerder spoedoverleg van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) in Genève besloten dat er sprake is van een internationale noodsituatie. Dit betekent dat pogingen om het virus in te dammen vanaf nu internationaal moeten worden gecoördineerd.

Wat nu?

De vrees is dat het virus zich verder zal verspreiden. De afgelopen dagen leek het virus meer onder controle, maar vanaf maandag 10 februari is de nieuwsjaarsvakantie voor de Chinezen afgelopen. "Als er opnieuw een forse stijging van het aantal besmettingen komt nu Chinezen weer aan het werk gaan, weten we dat we in de problemen zitten en opnieuw maatregelen moeten nemen", vertelde Ian Lipkin, directeur van een universitair infectiecentrum tijdens een persconferentie.

Een onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is zondag 9 februari naar China vertrokken. Het team gaat onderzoek doen naar de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur van de WHO, op Twitter.

Reisadvies?

Er zijn geen directe vluchten van Wuhan naar Nederland. Het reisadvies voor China is inmiddels wel aangescherpt. Voor het hele land waarschuwt het ministerie van Buitenlandse zaken nu voor veiligheidsrisico's. De WHO adviseert als je in Wuhan bent of er naar reist om contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en pluimvee- en visproducten te vermijden. Was regelmatig goed je handen en wrijf niet in je ogen. Ben je daar en krijg je koorts? Raadpleeg dan onmiddelijk een arts.

Is het coronavirus al in Nederland?

In Nederland zijn er nog geen mensen met ziekteverschijnselen van het coronavirus, maar op advies van het RIVM heeft minister Bruins (Medische zorg) besloten het virus het dreigingsniveau van een zogenoemde A-ziekte te geven. Dit houdt in dat elke specialist vanaf nu verplicht is om patiënten die besmet lijken te zijn te melden bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

Samen met het Erasmus MC beschikt het RIVM over testen waarmee met zekerheid vastgesteld kan worden of iemand het virus heeft. Ook zijn er protocollen voor wat er moet gebeuren wanneer iemand in Nederland besmet raakt met het coronavirus. Naast het melden van patiënten die verschijnselen van het virus hebben, zijn mogelijke wettelijke maatregelen een gedwongen opname tot isolatie of thuisisolatie, gedwongen onderzoek, gedwongen quarantaine met daarbij medisch toezicht en een verbod van beroepsuitoefening.

Bron(nen):