Migraine? CGRP-remmers kunnen óók deze bijwerkingen geven

Dit weten we nu over de bijwerkingen van CGRP-remmers

migraineremmers
Getty Images

Gebruik je voor je (chronische) migraine CGRP-remmers? Deze nieuwe migrainemiddelen kunnen - net als andere medicijnen - bijwerkingen geven. Sommige daarvan staan niet in de bijsluiter. Dit is wat Bijwerkingencentrum Lareb nu weet over de bijwerkingen van deze migrainemiddelen.

Ruim twee miljoen Nederlanders hebben migraine. De eerste stap is om aanvalsmedicatie te geven, zoals paracetamol of ibuprofen en naproxen. Soms in combinatie met een middel tegen misselijkheid en braken. Als dit niet voldoende helpt, kan de huisarts gerichte migrainemiddelen voorschrijven, zoals triptanen. Triptanen neem je in zodra de hoofdpijn begint. Deze middelen verminderen de pijn tijdens de migraineaanval. Triptanen worden ook gebruikt om clusterhoofdpijn te verminderen.

Wanneer krijg je preventieve medicatie?

Bij twee of meer aanvallen per maand kunnen ook medicijnen worden voorgeschreven om aanvallen te voorkomen. Deze medicijnen zorgen er ook voor dat de hevigheid en de duur van de aanval afneemt. Ze worden vooral ingezet als er sprake is van veel migraineaanvallen, als die lang duren of heel heftig zijn. Ook is preventieve medicatie beschikbaar voor mensen die niet goed reageren op de aanvalsbehandeling en voor mensen die vanwege hartproblemen geen triptanen mogen gebruiken. Veelgebruikte preventieve medicijnen zijn onder meer bloeddrukverlagers, middelen tegen epilepsie en antidepressiva.

Wat zijn CGRP-remmers?

Een relatief nieuwe groep medicijnen zijn de CGRP-remmers. De afkorting CGRP staat voor het eiwit Calcitonin Gene-Related Peptide. Dit eiwit is onder andere betrokken bij het ontstaan van een migraineaanval. CGRP-remmers richten zich tegen het CGRP-eiwit zelf of grijpen aan op de receptoren van het CGRP-eiwit.

Er zijn vier medicijnen die tot de groep CGRP-remmers behoren:

  • erenumab (merknaam: Aimovig)
  • galcanezumab (merknam: Emgality)
  • fremanezumab (merknaam: Ajovy)
  • eptinezumab

Dit zijn oplossingen voor injectie in een voorgevulde spuit. Patiënten kunnen deze zelf toedienen onder de huid in de buik, het bovenbeen of de achterkant van de bovenarm. De vierde CGRP-remmer, eptinezumab, is niet in Nederland verkrijgbaar en wordt via een infuus in het ziekenhuis toegediend.

Voor wie is de behandeling met een CGRP-remmer?

Op dit moment worden de CGRP-remmers erenumab, fremanezumab en galcanezumab vergoed. Je komt alleen in aanmerking voor deze vergoeding wanneer je chronische migraine hebt. Daarvoor gelden wel enkele voorwaarden. Zo krijg je bij chronische migraine bijvoorbeeld pas een CGRP-remmer vergoed wanneer andere preventieve medicatie en botox-injecties geen effect hadden.

Bijwerkingen uit onderzoeken

Net als andere medicijnen kunnen CGRP-remmers ook bijwerkingen geven. Gelukkig krijgt niet iedereen hiermee te maken en hebben veel patiënten juist baat bij deze medicijnen. Voordat de nieuwe migraineremmers op de markt kwamen, kwamen in de onderzoeken weinig en voornamelijk milde bijwerkingen naar voren. Bekende bijwerkingen van CGRP-remmers zijn pijn, roodheid of verharding van de huid op de injectieplaats. Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen meestal binnen één tot twee dagen. Andere bekende bijwerkingen zijn jeuk, obstipatieklachten en infectie van de bovenste luchtwegen. Deze bijwerkingen zijn over het algemeen ook kortdurend.

Bijwerkingen uit meldingen Lareb

Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt ook regelmatig meldingen over bijwerkingen bij CGRP-remmers. Hieronder een beschrijving van een aantal meldingen die binnenkwamen. Gewrichtspijn is de meest gemelde bijwerking, vaak in combinatie met spierpijn. De pijn varieert van de heupen, het bovenlichaam, bekken, benen tot soms het hele lichaam. Sommige mensen stopten met het middel en herstelden van hun klachten. Ook gaven enkele patiënten aan dat de pijnklachten telkens na de injectie binnen enkele uren of dagen optraden en dat deze klachten na een dag of drie, vier verdwenen.

Gewichtstoename werd ook gemeld. Hierbij ging het meestal om enkele kilo’s, bij alle drie de CGRP-remmers. Een enkele keer werd tien tot twaalf kilo gewichtstoename in een paar maanden tijd gemeld. Bijkomende klachten waren obstipatie, slapeloosheid of vocht vasthouden. Nog een andere bijwerking is haaruitval. Enkele vrouwen zijn gestopt met de CGRP-remmer, waarna de klacht verminderde of verdween. Omdat haaruitval diverse oorzaken kent, kan bij de overige vrouwen mogelijk het gebruik van andere medicatie of andere oorzaken, zoals schildklierproblemen, hebben meegespeeld.

Tot slot, meldingen van slapeloosheid. Wat hierbij opvalt is dat vooral de duur van de slaap afnam, vaak was de slaaptijd maar drie tot vier uur per nacht. Dit patroon ontstond meestal binnen enkele weken na de eerste injectie. Eén persoon meldde dat zij vanwege het slechte slapen drie keer per week slaapmedicatie gebruikte. Toen zij stopte met de CGRP-remmer, ging het slapen weer beter.

CGRP-remmers: effectief bij chronische migraine

CGRP-remmers zijn voor veel mensen een effectieve behandeling bij chronische migraine. Deze medicijnen kunnen verschillende bijwerkingen hebben. De bijsluiters van CGRP-remmers bevatten op dit moment nog weinig informatie over de mogelijke bijwerkingen. Doordat deze middelen nog onder aanvullende monitoring staan, zullen de bijsluiters naar verwachting in de loop van de tijd worden aangevuld.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.