'Nieuw medicijn zorgt voor helft minder migraine'

Getty Images

Een nieuw medicijn zou het aantal migraineaanvallen met wel 50 procent kunnen verminderen. Dat blijkt uit twee kleine Amerikaanse studies.

Het LUMC in Leiden gaat na de zomer het nieuwe medicijn testen op 600 patiënten. Dat meldt het AD vrijdag.

Ruim 1 miljoen Nederlanders kampen met ernstige migraine en hebben minstens twee aanvallen per maand. Het nieuwe medicijn zou een uitkomst zijn.

Injecties

Het gaat om de nieuwe 'anti-CGRP-middellen'. Amerikaans onderzoek liet zien dat maandelijkse injecties ervoor kunnen zorgen dat mensen die kampen met ernstige migraine de helft minder aanvallen hebben.

Patiënten met lichtere vormen van migraine nemen medicatie als een een aanval aan voelen komen. Maar mensen met ernstige migraine slikken dagelijks tabletten. Hiermee worden niet de resultaten behaald die de nieuwe injecties mogelijk kunnen behalen, stelt neurloog Michel Ferrari van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Ferrari: "CGRP is een eiwit dat zorgt dat hersenzenuwen hoofdpijn waarnemen. De nieuwe middelen schakelen dat eiwit uit en voorkomen zo dat het brein pijn registreert. Bovendien werkt het ook tegen clusterhoofdpijn, waar we tot nu nagenoeg geen remedie voor hadden." Een groot voordeel van dit nieuwe medicijn is dat het gaat om maandelijkse injecties in plaats van dagelijkse pillen. De injecties hebben ook nauwelijks bijwerkingen.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Nu.nl
  • Algemeen Dagblad