'Nog veel onwetendheid over psoriasis'

Getty Images

Bijna twee derde van de mensen weet niet goed wat de huidziekte psoriasis is. Daarbij leven er bij een op de vijf mensen ook allerlei misvattingen. Zo denkt 16 procent dat psoriasis besmettelijk is en 7 procent dat het te maken heeft met een slechte persoonlijke hygiëne.

Dat blijkt uit een steekproef onder ruim duizend mensen in Frankrijk, eerder dit jaar beschreven in het Journal of the European Academy of Dermatology and Venereoly. Om die reden worden tijdens Wereld Psoriasis Dag verschillende inititiaven gelanceerd om psoriasis op de kaart te zetten en patiënten een hart onder de riem te steken.

Discriminatie

De onwetendheid blijkt nog sterker als er wordt gevraagd naar de omgang met mensen met psoriasis. De helft van de mensen vertoont discriminerend gedrag en 7 procent wil bijvoorbeeld geen relatie of vriendschap met een patiënt. Verder weigert 30 procent een wangzoen of het geven van een hand (28 procent) bij een begroeting en wil 18 procent niet samen lunchen of dineren. Daarnaast zou 44 procent van de ondervraagden geen seksuele relatie beginnen met een psoriasispatiënt. Dit gedrag komt vermoedelijk voort vanuit het denkbeeld dat psoriasis besmettelijk is.

En dat is psoriasis absoluut niet. De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. In Nederlander hebben ongeveer 350.000 mensen de huidziekte. Psoriasis wordt onder andere gekenmerkt door dikke, rode en schilferende plekken op de huid, die verspreid over het hele lichaam kunnen voorkomen. Naast de jeuk, zichtbare fysieke uitingen en lichamelijk ongemak, hebben patiënten vaak ook psychische klachten. Verder kampen veel patiënten met gewrichtsontstekingen (artritis psoriatica) en hart- en vaatziekten. Het niet tijdig behandelen of het onvoldoende behandelen van psoriasis betekent meer schade.

Schaamte

Daarbij heeft psoriasis een grote impact op het dagelijks leven. Schaamte speelt daar vaak een belangrijke rol bij. "Die schaamte wordt versterkt vanwege het feit dat het publiek vaak afwijzend en negatief reageert op mensen met psoriasis, bijvoorbeeld in het zwembad, op een terras of op straat", vertelt dermatoloog Elke de Jong, woordvoerder namens de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie (NVDV). "We willen door het creëren van meer bewustzijn onder de bevolking meer begrip, acceptatie en aandacht voor mensen met psoriasis."