zondag, 3 juli 2022

Moet je veilig vrijen tijdens chemotherapie?

Ik onderga momenteel een chemokuur. Moet ik veilig vrijen? De een zegt van wel, de ander van niet.
Ineke

Henriëtte Schoones, seksuoloog

Je mag absoluut niet zwanger raken als je chemotherapie ondergaat. Anticonceptie is dus noodzakelijk.

Er is nog maar weinig bekend over de eventuele gevolgen van een chemokuur voor partners. Bijvoorbeeld: Zitten er schadelijke stoffen in de vaginale uitscheiding? Of in het speeksel? Zo ja, heeft dat gevolgen voor de partner? Voor de zekerheid worden daarom condooms geadviseerd.

Ik weet dat specialisten nauwelijks praten over de gevolgen van chemokuren voor de seksuele relatie. Sommige ziekenhuizen hebben hier wel brochures over. In het boek 'Kanker en seksualiteit' staan alle gevolgen van chemokuren en radiotherapie voor het seksueel functioneren.

Ik hoop dat dit antwoord je toch verder kan helpen. Sterkte!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.