dinsdag, 20 april 2021

Studie bevestigt: kramp meest voorkomende menstruatieklacht

In 2019 lanceerde Apple Research. Op basis van de gegevens van gebruikers van iPhones en Apple Watches startte de techgigant met onderzoeken gericht op hartgezondheid, vrouwelijke gezondheid, beweging en gehoor. De eerste cijfers van de 'Women's Health Study' zijn inmiddels binnen: menstruatiekramp blijkt de meest gehoorde klacht.

10.000 vrouwen verspreid over heel Amerika deelden via de Research-app gegevens over hun menstruatiecyclus, klachten en gezondheid. Apple werkt hierin samen met Harvard University. Naast cyclustracking werden er ook enquêtes bij de vrouwen afgenomen. Met het onderzoek hopen Apple en Harvard naar eigen zeggen bij te dragen aan meer gendergelijkheid in de toekomst. "We willen alle mensen met een menstruatiecyclus toegang bieden tot gezondheidsdiensten en menstruatieproducten die nodig zijn om zich veilig en zelfverzekerd te voelen", zegt Dr. Michelle Williams, decaan van de faculteit van Harvard Chan School in een statement over het onderzoek. "Door deze kennis te verzamelen, krijgen we inzicht in de factoren die de menstruatie voor sommige mensen moeilijk maken en waardoor ze soms zelfs in isolement raken. Daarnaast willen we het bewustzijn vergroten over deze maandelijkse ervaring die vrouwen over de hele wereld delen."

Uit de cijfers die de techgigant presenteert, komt een vrij duidelijk beeld naar voren van de mogelijke klachten die vrouwen voor, tijdens of na hun menstruatie kunnen ervaren. Van de 10.000 vrouwen gaf ruim 60 procent aan klachten te hebben rondom hun menstruatie, waaronder enkele minder bekende symptomen. Meer dan de helft van hen gaf aan last te hebben van acne en hoofdpijn. 37 Procent noemde diarree en slaapproblemen. Maar koplopers qua klachten zijn pijnlijke menstruatiekrampen (83 procent), een opgeblazen gevoel (63 procent) en vermoeidheid (61 procent). Andere symptomen die genoemd werden: veranderde eetlust (menstruatiehonger), pijnlijke en gevoelige borsten, lage rugpijn, stemmingswisselingen, obstipatie, opvliegers, misselijkheid en ovulatiepijn.

De studie van Apple is een van de eerste onderzoeksstudies in zijn soort. Het doel is om onder andere het begrip over menstruatiecycli te vergroten en inzichtelijk te maken hoe deze zich verhouden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals PCOS, onvruchtbaarheid en de overgang. De onderzoekers blijven de data ook de komende tijd analyseren. Ze hopen zo de kennis rondom vrouwenlijke gezondheid te vergoten en de menstruatie uit de taboesfeer te halen.