Waarom heb je meer honger tijdens je menstruatie?

Snaaibuien als je ongesteld bent

Getty Images

Veel vrouwen hebben vlak voor en tijdens hun menstruatie een niet te stillen honger. Koekjes, chips en vooral veel chocola; alles gaat naar binnen. Is dat puur psychisch, of is er een andere reden dat je meer honger hebt tijdens je menstruatie?

Koekjes, een hele zak chips of een lepel chocoladepasta, zó uit de pot: tijdens de menstruatie is het voor heel veel vrouwen moeilijk zich in te houden. Als ze niet uitkijken, snaaien ze de hele dag door. En dat is niet bevorderlijk voor de lijn. Waarom ben je nu niet in staat die vreetbuien een halt toe te roepen? Daar mag je je hormonen de schuld van geven.

Stemmingswisselingen en geen zin in seks

Je hormoonbalans gaat vlak voor en tijdens je menstruatie alle kanten op. Hierdoor ben je, met name in de laatste week vóór je menstruatie,  sneller geïrriteerd, heb je misschien last van stemmingswisselingen, ben je soms wat angstiger of neerslachtig en is je zin in seks nagenoeg verdwenen óf rijst je libido juist de pan uit.

Oestrogeen als hongerremmer

Het hormoon oestrogeen staat erom bekend dat het zorgt voor een positief gevoel. Als je oestrogeenniveau op peil is, voel je je dus beter en kun je ook beter omgaan met stress. Bovendien is wetenschappelijk aangetoond dat oestrogeen de eetlust remt. Maar dat oestrogeen beweegt zich - net als je menstruatie - in een cyclus. Tijdens je menstruatie begint het level te stijgen, de week erna is het oestrogeen gehalte op z'n hoogst, in week drie daalt je hoeveelheid oestrogeen enorm snel en in week vier bereikt je oestrogeengehalte haar dieptepunt.

Progesteron verhoogt de eetlust

Progesteron is een hormoon dat de positieve effecten van oestrogeen juist tegengaat. Dit hormoon maakt je slaperig, zorgt dat je nergens zin in hebt én heeft invloed op je zin in eten: je eetlust wordt steeds groter. In de derde week van je cyclus, wanneer je oestrogeen dus in rap tempo afneemt, maakt je lichaam juist progesteron aan. Dat daalt weer iets in de laatste week, maar de progesteron is de oestrogeen nog steeds de baas.

Vlak voor en tijdens je menstruatie daalt het niveau van hongerremmer oestrogeen dus, terwijl het hormoongehalte dat je hongerig maakt - die progesteron - juist stijgt.  Geen wonder dat je een niet te verzadigen eetlust hebt.

Stresshormoon cortisol

Zoals gezegd kun je beter omgaan met stress als je oestrogeenniveau op peil is. Tijdens je menstruatie is dat oestrogeen echter niet alleen lager, maar is het niveau van stresshormoon cortisol juist iets verhoogd. Als gevolg daarvan verbrand je sneller suikerrijk voedsel en heb je ook meer zin in koolhydraatrijke voeding zoals chips, pizza en allerlei zoete dingen.

Gelukshormoon serotine

Tegelijkertijd daalt onder de invloed van het oestrogeenhgehalte ook je serotineniveau. Door het eten van koolhydraten en zetmeel gaat je lichaam extra serotine aanmaken. Zo voel je je dus echt gelukkiger na het eten.

Honger als je ongesteld bent, heeft dus een pure lichamelijke oorzaak. Maar je kunt wel het een en ander doen om die eetbuien aan te pakken: tien tips tegen menstruatiehonger.

 

 

Auteur 
Bron 
  • hln.be
  • WebMD