Loop ik risico op een jodiumtekort als ik weinig brood eet?

Getty Images

Ik las een artikel over het belang van jodium. Nu eet ik weinig zout en eet ik ook maar twee boterhammen per dag. Loop ik risico op een jodiumtekort?

Maritte

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

In Nederland en in veel andere landen zit er bijna geen jodium in de grond. Daardoor zit het van nature maar weinig in producten. In Nederland was een jodiumtekort lange tijd een probleem. Daarom is na de Tweede Wereldoorlog ervoor gekozen om jodium toe te voegen aan keukenzout en bakkerszout. Brood gebakken met bakkerszout is daardoor de belangrijkste bron van jodium in Nederland. Biologisch brood is vaak niet gebakken met bakkerszout. Wil je weten of jouw brood gebakken is met gejodeerd zout? Kijk dan op het etiket of vraag het je bakker.

Als je weinig brood eet, bijvoorbeeld minder dan drie sneetjes per dag, moet je opletten dat je voldoende jodium binnenkrijgt uit andere bronnen. Jodium zit ook in zeevis, zuivelproducten en ei. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende jodium binnen. Om na te gaan hoeveel jodium jij binnenkrijgt met jouw voedingspatroon kun je de Eetmeter invullen. Je kunt dan zien hoeveel jodium je binnenkrijgt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.