Word je dik van noten?

Dagelijks een ongezouten handje

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Word je dik van noten?

Veel mensen denken dat je dik wordt van noten. Niet zo gek, omdat noten voor een groot gedeelte uit vet bestaan. Zo'n 100 gram noten bevat ruim 55 gram vet. Het vet in noten is wel de gezonde soort, onverzadigde vetten. Deze verlagen het slechte cholesterolgehalte (LDL) in het bloed. Ook bevatten ze veel kilocalorieën, zo’n 160 per handje van 25 gram.

Dikmaker

Maar van noten op zichzelf word je niet dik. Te veel noten eten kan wel bijdragen aan het ontstaan van overgewicht, maar als je er niet te veel en te vaak van eet, word je echt niet meteen dik. Het tegendeel zelfs: verschillende onderzoeken hebben laten zien dat het snacken van noten heel goed is voor een slanke taille en een lager BMI. Deze onderzoeken toonden aan dat mensen die regelmatig noten eten een lager lichaamsgewicht, BMI en een slankere buikomtrek hebben dan mensen die geen noten eten.

Dagelijks een handje

Het voedingscentrum beveelt aan dagelijks een kleine hoeveelheid noten te eten voor een gezond eetpatroon. Het beste is om te kiezen voor ongezouten noten, bijvoorbeeld de gemengde. Zo krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen maar geen zout. Noten leveren goede voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine E en B-vitamines. Ook zijn ze geschikt als vleesvervanger.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum