'Vaker plotsdoofheid bij osteoporose'

Getty Images

Patiënten met osteoporose hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de plotselinge doofheid dan mensen zonder de botziekte. Tot die conclusie komen onderzoekers uit Taiwan.

De kans op bepaalde gehoorproblemen lijkt bij botontkalking 1,76 keer groter. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

"Er zijn steeds meer aanwijzingen dat osteoporose niet alleen de gezondheid van de botten beïnvloedt, maar ook het cardiovasculaire (hart- en bloedvaten) en cerebrovasculaire (bloedvaten in de hersenen) systemen", vertelt hoofdonderzoeker Kai-Jen Tien van het Chi Mei medisch centrum. "Ons onderzoek suggereert dat plotselinge sensoneurinale (beperking binnen zowel gehoororgaan als zenuwen) doofheid een van de problemen is waarmee osteoporose in verband staat."

Onderzoek

Voor het onderzoek keek Tien samen met zijn collega's naar de medische gegevens van 10.660 mensen die de diagnose osteoporose kregen in de periode 1999 en 2008. Daarbij vergeleken ze deze informatie met de gegevens van 31.980 controlepersonen zonder de aandoening. 91 patiënten met osteoporose kregen in de follow-upperiode te maken met plotsdoofheid. In de drie keer zo grote controlegroep was dit 155.  

Oorzaak

Het is onduidelijk welk biologisch mechanisme verantwoordelijk is voor de relatie. Tien denkt dat risicofactoren voor hart- en vaatziekten, lager mineraalgehalte in het bot, ontstekingen en disfunctie van het endotheel (binnenbekleding van bloedvaten) mogelijk een rol spelen.

"Steeds meer mensen krijgen te maken met osteoporose," aldus Tien. "En deze mensen kunnen te maken krijgen met allerlei gezondheidsproblemen waaronder gehoorverlies. Het is daarom van belang om bij een plots verminderd gehoor medische hulp te zoeken."

Bron 
  • Science Daily