donderdag, 15 april 2021

Helpt een app om af te vallen?

Ik wil graag een paar kilootjes kwijt. Ter ondersteuning gebruik ik een app waarin ik bijhoud wat ik eet en hoeveel ik beweeg. Nu vroeg ik me af: per dag 'mag' ik 1500 kilocalorieën. Sport ik een uur, dan mag ik volgens de app bijvoorbeeld 500 kcal meer. Werkt dat echt zo?
Fabiënne

Esther van Etten, sportdiëtist

Het is goed om een aantal dagen je voeding bij te houden, maar houd er wel rekening mee dat de gegevens in zo'n app niet volledig kloppen. Er staan zoveel producten in met verschillende hoeveelheden dat je moet opletten dat je de juiste maten aanhoudt. Het gebruik van een app geeft wel een goede indicatie maar is niet leidend.

Waar moet je op letten?

  • Check hoe het gewichtsverloop gaat. Een gewichtsverlies van meer dan 1 kilogram per week is niet nodig. Is dit bij jou wel het geval, neem dan wel de extra aanbevolen calorieën voor of na een training. Let op, de calorieën die je meer mag eten, zijn een indicatie.
  • Zorg er altijd voor dat je voldoende energie overhoudt om de trainingen goed te volgen.
  • Het bereiken en behouden van een streefgewicht kost tijd. Hiervoor gelden geen vaste regels of wetten. Ieder lichaam reageert anders en daarbij is niet iedere training het zelfde. Het enige betaalbare en toegankelijke meetinstrument om in de gaten te houden of je niet te snel afvalt is de weegschaal.

De weegschaal maakt bovendien geen onderscheid in hoe je gewicht is onderverdeeld. Spiermassa weegt meer dan vetmassa. Door een goed trainingsschema te volgen kan je lichaamssamenstelling veranderen. Meer spieren en minder vet hoeft geen verschil in kilo’s aan te geven op de weegschaal terwijl er wel degelijk veel verandert.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Esther van Etten is sportdiëtist, gespecialiseerd in voeding voor sporters op alle niveaus. Je kunt bij Esther terecht met al je vragen over voeding, voedingssupplementen en sport.