donderdag, 7 juli 2022

Hoe kan ik snel wat afvallen en vooral buikvet verliezen?

Hoe kan ik snel wat afvallen en vooral buikvet verliezen?
Acelya

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Als je minder energie (kilocalorieën) binnenkrijgt dan je verbruikt, val je af. Daarom doen populaire afvaldiëten, zoals een crashdieet waarbij je geen 2000 maar 500 kilocalorieën binnenkrijgt, meestal wat ze beloven: in korte tijd verlies je (veel) kilo’s. Maar zo’n streng dieet helpt vaak maar even. Bovendien krijg je niet alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Het wonderdieet bestaat dan ook niet.

Geleidelijk aanpassen eetgewoonten

Blijvend een gezonder gewicht behouden, begint met het geleidelijk aanpassen van je eetgewoonten. Door steeds kleine dingen in je eetgewoontes te veranderen, kun je stapje voor stapje afvallen. Als je gezonder en wat minder eet en meer beweegt, val je geleidelijk af. Neem hiervoor de tijd. Je kunt dan nieuwe eetgewoontes makkelijker vasthouden, je krijgt voldoende voedingstoffen binnen én je went aan een ander, gezonder eetpatroon. En alleen daarmee kun je langdurig en gezond op gewicht blijven.

Minder buikvet

Als je afvalt, gaat dit geleidelijk over je hele lichaam. Het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden; wat sommige sites en tv-reclames ook beloven. Door af te vallen krijg je wel geleidelijk minder buikvet. En door te gaan sporten of trainen met gewichten kun je je buikspieren versterken. Je krijgt dan meer spiermassa en minder vetmassa.

Kijk hier om je BMI te berekenen en je middelomtrek te bepalen

Kijk hier voor meer tips voor een gezond gewicht

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.