Hoe kun je het beste je middelomtrek meten?

meetlint-buikomtrek-meten.
Getty Images

Hoe kun je het beste je middelomtrek meten?

Marieke

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Beste Marieke,

Je kunt je middelomtrek opmeten door een meetlint te plaatsen rond je middel. Zorg dat het meetlint tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken zit. Adem uit en lees je middelomtrek af. In deze tabel zie je of jouw buikomtrek past bij een gezond gewicht.

Je middelomtrek meten is nuttig om te bekijken waar je lichaamsvet zit. Vet in en rond de buik is nadelig voor je gezondheid. Om te weten of je een gezond gewicht hebt, kun je je middelomtrek meten én je Body Mass Index (BMI) berekenen. Samen geven ze een goed beeld van een gezond gewicht.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.