Is het gezond om tussendoortjes te eten?

reep-sportschool
Getty Images

Is het gezond om tussendoortjes te eten? En hoe voorkom ik dat ik ongezonde tussendoortjes neem?

Linda

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Op zich is het voldoende om drie hoofdmaaltijden per dag te eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar je kunt tussen de maaltijden door iets kleins eten om je hongergevoel minder ruimte te geven en om te voorkomen dat je iets ongezonds neemt. Hoe vaak je iets kleins tussendoor kunt eten, hangt af van je gewicht. Mensen met een gezond gewicht raden we aan om maximaal vier keer iets kleins tussendoor te eten. Als je wilt afvallen, kun je het aantal eetmomenten tussen de maaltijden door beter beperken. Als je tussendoor iets wilt eten, kies dan voor een gezonde tussendoortje, zoals een portie fruit, wat rauwkost, een schaaltje yoghurt, een handje ongezouten noten of een volkoren boterham.

Een goed voornemen kan je helpen een gezond tussendoortje te nemen. Als je een gezonde gewoonte wilt aanleren of een ongezonde gewoonte wilt veranderen, kun je dit voornemen het beste zo concreet mogelijk maken. Een als-dan-plan kan helpen. Bedenk: ‘Als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y.’ Bijvoorbeeld: als ik zin heb in iets lekkers tijdens het tv kijken, dan neem ik een handje ongezouten noten. Of: als ik om 10.00 uur pauze heb op mijn werk, dan eet ik een stuk fruit. Spreek het hardop uit voor jezelf als je tevreden bent met je nieuwe voornemen. Schrijf het op een briefje en plak het op een plek in het zicht, zoals de koelkast. Een tekst op je bureaublad van je computer zetten kan ook. Zo denk je er elke dag even aan. Heb je van je voornemen een nieuwe gewoonte gemaakt? Dan kun je aan je volgende goede voornemen werken.

Lees hier meer over goede voornemens.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.