Lichte ideeën voor de lunch

Slanke recepten voor 's middags

Getty Images

Een gezonde lunch die goed vult, zorgt ervoor dat je tegen vieren geen greep doet in de snoeppot. Wat kun je zoal eten tussen de middag? Zeven slanke lunchideeën waarmee je weer een week vooruit kunt.

Maandag: salade

Een salade als lunch is weer eens wat anders. Kant-en-klare salades zijn handig, maar licht is anders. Soms bevatten ze een vette dressing en wel erg veel kaas en noten. Met een restje couscous, gekookte aardappel of pasta en allerlei groentes draai je zelf een gezonde maaltijdsalade in elkaar. Gebruik voor de dressing bijvoorbeeld magere yoghurt, olijfolie, azijn, honing of mosterd en verse kruiden.

Een salade hoeft zeker niet alleen uit 'groenvoer' te bestaan. Wat dacht je van deze linzensalade met feta en tomaat?

Dinsdag: brood

Voor veel mensen staat het woord lunch gelijk aan een broodmaaltijd. Daar is niets mis mee. In volkorenbrood zitten een hoop vezels en juist weinig vet, ongeveer 1 gram per sneetje. De koolhydraten in brood vormen een goede energiebron. Sommigen denken dat brood een dikmaker is, maar het zijn eerder de dingen die je op je boterham smeert die er een calorierijke hap van maken. Kies dus bij voorkeur voor slank beleg.

Woensdag: zuivel

Kwark is een lekker toetje of ontbijt, maar kun je natuurlijk ook tussen de middag op het menu zetten. In magere kwark zit weinig vet en veel eiwit. Het is voedzaam, waardoor je in de loop van de middag minder snel lekkere trek krijgt.

Kwark smaakt extra goed in combinatie met allerlei soorten vers fruit. Meng stukjes mandarijn, aardbeien, peer door je schaaltje zuivel. Of maak je eigen appelkwark.

Donderdag: tosti

Een tosti is niet ongezonder dan een gewoon broodje kaas en ham. Wel zijn er betere en minder goede versies. Zo zitten er in een tosti van witbrood met twee plakken volvette kaas en een plak ham meer dan 400 kilocalorieën. Een tosti van twee volkorenboterhammen met één 30+plak kaas en één plak ham bevat maar 250 kilocalorieën, dus dat is een betere optie. Een beetje ketchup erbij is altijd nog beter dan een likje mayonaise, want ketchup bevat wel suiker, maar geen vet.

Vrijdag: snacken

Bij shoarma denk je niet meteen aan een slank recept. Toch past een broodje shoarma van kip tussen de middag best in een gezond eetpatroon. En als je onweerstaanbaar verlangt naar een burger, is deze portobelloburger een slank, vegetarisch alternatief.

Zaterdag: luxe sandwich

Deze sandwich met biefstukreepjes is lekker als je 's avonds een keer geen zin hebt om uitgebreid te koken, maar het is ook een prima lunchgerecht.

Zondag: soepdag

Heldere soepen met veel groente, maar zonder room zijn een slanke keuze als je zin hebt in een warme lunch. In plaats van met boter en bloem kun je soep binden met bloem en water, dat scheelt weer calorieën.

Een paar soepideeën:

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet