Ontbijten: broodnodig?

Yoghurt, muesli of boterhammen

Getty Images

Je kent die ochtenden wel. Je zet de wekker een paar keer af, blijft zo lang mogelijk onder de douche en staat te treuzelen voor je kledingkast. Dan bestaat de kans dat je in tijdnood komt en het ontbijt erbij inschiet. Dat maakt niet uit, toch? Nou, eigenlijk wel.

We willen niet zover gaan dat je moet ontbijten als een keizer, maar je hebt ’s morgens wel behoefte aan voedingsstoffen. Na een lange nacht heeft je lichaam simpelweg energie nodig om aan de nieuwe dag te beginnen. Belangrijk voor de concentratie op het werk of op school.

Klinkt logisch, maar toch gaan er veel kinderen ’s morgens zonder ontbijt de deur uit. Dat dit niet bevorderlijk is voor hun leerprestaties spreekt vanzelf. Niet voor niets worden er steeds meer projecten opgestart om kinderen (en hun ouders) te overtuigen van het belang van een goed ontbijt.

Soepele stoelgang

Naast het leveren van de broodnodige energie zet het ontbijt ook  de spijsvertering en de darmen aan het werk en stimuleert het de stoelgang. Bovendien is ontbijten belangrijk voor een gezond gewicht. Grote kans namelijk dat je - als je ’s morgens niets eet - later op de ochtend gaat snoepen of snacken. Vandaar dat alle dieetmethodes beginnen met een ontbijt. Hoe dat eruit moet zien, daarover lopen de meningen uiteen. Als stelregel kun je hanteren dat het ontbijt een goed moment is om veel vezels binnen te krijgen. Boterhammen, muesli, fruit: allemaal vezelrijke producten voor een goede start.

Kies eens voor spelt

Wij Nederlanders zijn gewend om brood te eten. Een lekkere bruine boterham met kaas of broodjes uit de oven. Heerlijk natuurlijk, maar probeer eens af te wisselen met speltbrood. Verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel en bij steeds meer bakkers. Spelt is een oergraan, ideaal voor mensen die niet goed tegen tarwe kunnen maar ook geschikt voor lijners. Spelt is namelijk één van de meest eiwitrijke graansoorten. Door het hoge eiwitgehalte ben je sneller verzadigd en eet je dus uiteindelijk minder. Bovendien heeft spelt een lage glycemische waarde. Het  bevat langzame koolhydraten waardoor de bloedsuikerspiegel slechts in beperkte mate stijgt en de voedingsstoffen geleidelijk worden opgenomen door het lichaam.

Fruit of shake? Ook goed!

Niet ieder dieet gaat uit van een broodmaaltijd in de ochtend. De koolhydraatarme medemens probeert dit juist te vermijden. Zij zullen vaker voor eieren kiezen of bakken een pannenkoek van amandelmeel. Bij het South Beach dieet eet je ’s morgens alleen fruit. Ook kun je het ontbijt vervangen door een eiwitshake. Sporters kiezen voor een lichte maaltijd op basis van complexe (volkoren granen) en simpele koolhydraten (fruit) als basis voor een hardloopsessie in de ochtend. Allemaal prima manieren om de dag goed te beginnen.

Tijdbesparende tips

Maar ja, ontbijten kost wel tijd. En tijd is kostbaar ’s morgens! Tip van het Voedingscentrum: zet ’s avonds zoveel mogelijk ontbijtspullen klaar. Smeer alvast brood voor het werk of op school en leg het in de koelkast. Zorg ervoor dat de werk- of schooltassen ingepakt klaar staan. Dat scheelt je tijd in de ochtend. Nog steeds tijd tekort? Zet dan de wekker een kwartiertje eerder.

Voor de slow starters

En wat als je nu ’s morgens echt geen hap door je keel kunt krijgen? Probeer dan om het langzaam op te bouwen. Dus niet meteen drie volkorenboterhammen maar een stuk fruit of wat yoghurt. Of je neemt je ontbijt mee naar je werk en eet het een uurtje later. Dan kun je ook beter van die roze koeken afblijven!

Auteur 
  • Linda Kattekamp