zondag, 7 augustus 2022

Wat is beter, bier of wijn?

Ik hoor overal dat bier een dikmaker is en dat je beter rode wijn kan drinken. Maar, volgens mij zitten er in allebei veel calorieën. Wat is beter?
Anoniem

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Eerst het slechte nieuws: geen alcohol drinken is het best. Als je geen alcohol drinkt is het niet verstandig om vanwege de gezondheidseffecten wel alcohol te gaan drinken. Een gezonde leefstijl kan prima zonder alcohol en er kleven nare risico’s aan alcoholgebruik. Denk aan verslaving, een hoger risico op een verhoogde bloeddruk, een aantal vormen van kanker, leveraandoeningen, hersenbeschadiging en overgewicht.

Drinkpatroon

Als je toch al alcohol drinkt dan kan matig alcoholgebruik het risico op hart- en vaatziekten verminderen. We bedoelen dan maximaal 1 glas alcohol per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen. Dit effect is alleen aangetoond voor mensen van boven de 40 jaar. Onbekend is of het ook voor jongeren geldt. Hierbij is wel het drinkpatroon van belang: onregelmatig drinken blijkt ongunstig. Dus die borrel op vrijdagavond waarbij je zeven biertjes drinkt valt niet gunstig uit voor je hart.

Bier of wijn

Voor zover bekend maakt het niet uit wat voor soort drank je drinkt. Het is een fabel dat rode wijn gezonder is dan witte wijn. Dit effect wordt wel toegeschreven aan de hogere gehaltes aan antioxidanten in rode wijn, zoals flavonoiden, maar dit effect is nooit duidelijk aangetoond.

Alle alcoholische dranken zijn dikmakers. Alcohol levert 7 calorieën per gram. Dat is bijvoorbeeld 105 kilocalorieën in een glas bier en 82 kilocalorieën in een glas rode wijn. Daar zijn de calorieën uit de suikers in de drank nog niet bij opgeteld. Alcohol kan bovendien de eetlust aanwakkeren. Door hapjes bij de borrel loopt het aantal calorieën verder op.

Dus wat je ook drinkt, deze slogan gaat nog steeds op: ‘Geniet, maar drink met mate’.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.