Zijn bitterballen uit de oven gezonder?

Getty Images

Tegenwoordig kun je ook bitterballen uit de oven kopen. Hebben die minder calorieën dan gefrituurde bitterballen na bereiding?

Angelique

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

In de caloriechecker van het Voedingscentrum vind je voedingswaarden van producten. Hier zie je dat er zelfs meer calorieën zitten in de bitterballen uit de oven en meer verzadigd, en dus ongezond, vet.

Bitterbal uit de oven (15 gram)
Energie: 45 kcal
Vet: 2,7 g
Verzadigd vet: 1,3 g
Koolhydraten: 3,4 g

Bitterbal gefrituurd (15 gram)
Energie: 35 kcal
Vet: 2 g
Verzadigd vet: 0,9 g
Koolhydraten: 2,5 g

Om te zorgen dat de speciale ovenbitterballen toch knapperig worden in oven, zijn ze anders samengesteld dan de normale bitterballen die knapperig worden door het frituurvet. Het vervelende van dit soort producten is dat ze gezonder lijken, terwijl ze dat dus niet per se zijn. Hierdoor zou je het idee kunnen krijgen dat je ze vaker kan eten, of er meer van kan eten en daar schiet je dan qua gezondheid weinig mee op. Bedenk daarom altijd bij snacks: niet te veel en niet te vaak.

Misleiding

Soms zijn verpakkingen en imago’s van producten wat misleidend. Bekijk daarom de voedingswaardetabellen op de verpakking om te zien of een gezonder uitziend product daadwerkelijk een betere keuze is. Laat jij je foppen door het etiket? Test jezelf op: www.voedingscentrum.nl/etiket

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.