Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Kan ik zwemmen met artrose?

Ik heb artrose in mijn rechterheup en zou willen weten of ik de schoolslag gewoon kan zwemmen. Enige tijd geleden zei een sportarts dat je beter geen schoolslag kunt zwemmen, maar uitsluitend borstcrawl of rugcrawl. Wat is jouw advies hierin?
George

Mark Chen, fysiotherapeut

Je huisarts heeft een goed punt: de borstcrawl is qua beweging vriendelijker voor het gehele lichaam. Het wordt door veel mensen als een stuk zwaarder ervaren, maar met een goede techniek is deze slag vrijwel altijd te verkiezen boven een schoolslag. Voor de heup, maar ook voor de nek, onderrug en knie is een schoolslag vele malen onnatuurlijker dan een borst- of rugcrawl.

Om op je vraag terug te komen, of je een schoolslag kunt zwemmen: dat is puur afhankelijk van de beperkingen die je ondervindt in de beweeglijkheid van je heup. Vaak worden dit soort uitspraken als een soort “vuistregel” gedaan, zonder dat er daadwerkelijk is gekeken naar de beweeglijkheid van de heup.

Mocht het zo zijn dat de huisarts een onderzoek heeft gedaan naar wat je heup wel en niet kan, dan kun je van zijn advies uitgaan en de schoolslag achterwege laten. Als dit is geadviseerd zonder een onderzoek, kun je het gewoon proberen en levert het je geen pijn op, dan is het geen probleem om de schoolslag te doen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.

Reactie toevoegen

2 Comments

Door bert van eck op vr, 03/11/2016 - 22:51

Nooit geweten dat zwemmen van de school slag niet goed was voor je heup weer wat geleerd ....

Door Jeannette (niet gecontroleerd) op di, 03/08/2016 - 21:49

Jullie reageren met huisarts terwijl het om advies van sportarts gaat.