Een ergonomisch toetsenbord: waar moet ik op letten?

toetsenbord
Getty Images

Als ik heel veel typ, dan krijg ik op den duur last van mijn polsen. In het verleden moest ik daardoor zelfs twee braces dragen. Nu let ik er beter op en gaat het met rust weer weg, maar ik wil daarom graag een ergonomisch toetsenbord aanschaffen. Er is alleen zoveel keuze. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van zo’n toetsenbord?

Joyce

Mark Chen, fysiotherapeut

Hi Joyce,

Uiteraard een goede vraag in een tijd waar we veel tijd digitaal doorbrengen, met daardoor meer tijd gebonden aan onze laptops, tablets en telefoons. Er zijn vele toetsenborden op de markt en sinds de laatste jaren zijn er een hoop varianten bij gekomen. Uit mijn ervaring en van wat ik terug hoor van cliënten, is dat er twee soorten zijn die bijzonder goed bevallen:

1. Een split-toetsenbord

De 'gebroken' vormgeving van deze toetsenborden geven je schouders, ellebogen en polsen veel meer bewegingsvrijheid en variatie. Het is even wennen voor sommige mensen, maar je zult versteld staan hoe makkelijk de overgang is van een 'vast' toetsenbord naar een split. Om een recente klant van me te quoten: "alsof ik handboeien af heb gedaan".

2. Een wave-toetsenbord

Dit type toetsenborden zijn al een tijdje op de markt en hebben een soort golvende verhoging die erg prettig aanvoelt voor de polsen. Daarnaast is er vaak een ondersteuning die ervoor zorgt dat de druk op de polsen beter verdeeld wordt. Beide soort toetsenborden zijn makkelijk online te vinden.

Andere belangrijke tips

Ik merk vaak dat wanneer klanten last hebben van klachten gerelateerd aan kantoorwerk, ze vaak al 'te laat' zijn. Wanneer de polsen beginnen te zeuren, kan dat best een andere oorzaak hebben. Het is daarom belangrijk om verder te kijken dan alleen naar de positie van de polsen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Is mijn stoel op de juiste hoogte zodat mijn armen en schouders ontspannen zijn tijdens werk?
  • Heb ik een goede afstand van mijn scherm, muis en toetsenbord?
  • Heb ik een actieve houding waarbij mijn lichaam actief ondersteund wordt door mijn spieren?
  • Neem ik regelmatig een korte pauze om te rusten en eventueel wat te rekken en strekken?
  • Heb ik een oefenprogramma of gewoontes buiten mijn werk om die mijn polsen/armen/nek sterker maken?

Zoals met vele klachten, is voorkomen beter dan genezen. Ik hoop dat dit wat helpt en mocht er meer hulp nodig zijn, kun je me bereiken via deze Facebookpagina voor online consultaties voor oefenprogramma's of voor onze 'Gezondheid op werk'-programma's die we aanbieden voor bedrijven (ook online).

Groet,

Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.