Hoe kan ik leren trainen op hartslag?

trainen-hartslag
Getty Images

Ik zwem drie keer in de week een uur. Niet snel, maar wel gestadig. Ik denk dat dit beter is voor mijn hart. (Ik heb cardioversie gehad voor boezemfibrilleren, ik slik bloedverdunners en hartslagvertragers.) Is dit ook zo? Ik ben bang om buiten adem te raken.

Inge

Mark Chen, fysiotherapeut

Hi Inge,

Ik zou je aanraden een keer aan training te doen met een gecertificeerde trainer (bijvoorbeeld NASM, waar ik zelf mijn Personal Trainer opleiding heb gevolgd). Een gekwalificeerde coach kan je namelijk helpen om te leren trainen op hartslag. Simpel gezegd betekent dat leren op wat voor manier training je hart belast.

Hier volgt een simpele uitleg:

Je maximale hartslag kan berekend worden op de volgende manier: 220-leeftijd. In mijn voorbeeld is dat 220-33 = 187 Slagen per minuut.

Zolang ik op een niveau van 60-80 procent van deze 'maximale hartslag' blijf trainen, is dat een relatief lage belasting en zou dat geen problemen op moeten leveren. Vanaf 80 procent en hoger wordt dat een ander verhaal. Samen met een ervaren trainer kun je dit ervaren om een idee te krijgen waar jouw hartslagniveau ligt. Het is ook zeker het overwegen waard om een sportmedisch adviescentrum te zoeken. Bij deze centra is er een sportarts betrokken die gespecialiseerd is in dit soort problematiek. Zie het als een soort APK-keuring voor je lichaam. Erg handig en vaak nog verzekerd ook.

Ik kan TRIAS Fysiotherapie aanraden mocht je deze stap overwegen. Ik heb jaren bij hen gewerkt en ik kan je verzekeren dat je daar in goede handen bent.

Ik hoop dat dit helpt.

Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.