Een diastase bij mannen en kinderen: kan dat?

buikspieroefeningen-man
Getty Images

Al enkele jaren heb ik een 'hanekam' op mijn buik tijdens het doen van buikspieroefeningen. Ik moet zeggen dat ik het wel grappig vond en er nooit zo mee bezig ben geweest. Tot mijn zoontje, net 11 jaar, ook begon met wat oefeningen en mij opviel dat ook hij zo'n 'hanekam' heeft. Ik ben daarom toch eens gaan kijken wat dit kon zijn en heb het vermoeden dat het een diastase is.

Nu weet ik dat vrouwen net na de zwangerschap een diastase kunnen hebben, maar hoe zit dit dan voor mannen? En voor kinderen? Moeten we nog oefeningen vermijden? En welke oefeningen raad je aan? Maar mijn belangrijkste vraag is misschien wel: kan het kwaad?

Mark

Hi Mark,

Goede vraag! Het is namelijk veel minder voorkomend bij mannen dan bij vrouwen, aangezien we als mannen normaal gesproken niet zo'n forse uitzetting van de buikwand hebben.

Er is waarschijnlijk een genetische component die ervoor zorgt dat het bindweefsel in de buikregio wat zachter/vervormbaar is. Bij kinderen is dit iets wat meestal vanzelf verdwijnt en geen klachten oplevert. Mocht het zo blijven dan is je eigen ervaring waarschijnlijk een goede voorspellende factor voor hoe het bij je zoon zal verlopen.

Mijn advies zou zijn om af en toe eens te vragen of je zoon daar last van heeft, zonder er te veel op te fixeren. Als hij er totaal geen last van heeft, hoef je je er geen zorgen over te maken. Het is dus ook niet iets waar we normaal gesproken therapie voor adviseren.

Ik zou wel aanraden om het even aan te geven bij de huisarts zodat hij/zij op de hoogte is en mocht je zoon actief en geïnteresseerd zijn in bewegen, dan kan het zeker geen kwaad om eens bij een (kinder)fysio langs te gaan. Die hebben vaak een leuke, speelse manier om kids kennis te laten maken met hun lichaam en zij kunnen dan ook tips geven mocht er een stukje ontwikkeling ontbreken.

Deze proactieve, nieuwsgierige houding tegenover het lichaam was voor mij de eerste kennismaking met het vak, en daar ben ik tot op deze dag nog erg blij mee!

Succes,

Mark

Lees ook: Welke core-oefeningen mag ik doen bij een diastase?

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter online platform Mark Chen Movement.