woensdag, 10 augustus 2022

Geen zin in seks

Ik ben een vrouw van 58. Ik ben sinds 17 jaar gescheiden en heb sindsdien nooit meer een relatie gehad. Nu vraag ik me het volgende af: ik heb totaal geen interesse in seks, ik heb er zelfs een afkeer van. Ik heb ook totaal niet de behoefte om te spelen met mezelf. Kortom, mijn seksuele gevoelens zijn nul komma nul. Is dat normaal? En kan het kwaad voor mijn gezondheid en levensverwachting? Komt dit vaker voor?
Gerry
Henriette Schoones, Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

De vraag hier is eigenlijk of het niet hebben van seks ( inclusief soloseks) schadelijk is voor je gezondheid. Dit probleem komt zeker vaker voor, je bent echt niet de enige!
 

Dat het schadelijk is kan ik niet zeggen maar diverse onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die wel seksueel actief zijn een betere levensverwachting hebben. Mensen die seksueel actief zijn zitten meestal geestelijk en lichamelijk goed in hun vel en dat geeft een betere prognose voor de levensverwachting.
 
Dat seks gezond is een feit. Dat hoeft niet per definitie seks met een partner te zijn. Ook met masturbatie houd je het seksmotortje draaiende. Medicijngebruik bij depressies kunnen de seksuele prikkels onderdrukken. De overgang kan dit gevoel ook nog eens versterken evenals de psychische beperkingen. Als je hier zorgen over blijft houden zou ik willen adviseren een keer met een seksuoloog NVVS te gaan praten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.