woensdag, 10 augustus 2022

Hoe geef je je seksleven na een zwangerschap weer een boost?

Ik had jarenlang een heel passioneel en leuk seksleven, tot ik zwanger werd, volledig gepland en goed vooraf besproken. Vanaf dat ik 20 weken zwanger was wilde mijn man geen seks meer. Na de bevalling was de eerste keer drie maanden daarna pas. We vrijen hooguit eens per maand, en daarna zegt hij lachend: zo, dat was je portie voor deze maand... Hoe geef ik ons seksleven een boost?
Ellen

Henriette Schoones, seksuoloog/relatietherapeut:

Het probleem wat je beschrijft hoor ik regelmatig in mijn praktijk. Jouw partner ziet je nu niet meer alleen als zijn vrouw maar ook in de rol van moeder. Die verandering is voor sommige mannen seksueel minder aantrekkelijk.

Je zou aan hem kunnen vragen of het klopt of hij jou nu anders is gaan zien en wat het voor hem betekent om vader te zijn. Kloppen zijn verwachtingen die hij had voor de zwangerschap en bevalling met hoe het nu is?

De valkuil in jullie situatie is dat de focus grotendeels ligt op de verzorging van het kind en het reilen en zeilen van de dagelijkse dingen en niet meer zozeer op jullie relatie als partners. Door weer meer exclusieve aandacht te geven aan elkaar, zou je de seksuele relatie een boost kunnen geven.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.